Trebuie să recunoaștem că agitația și ritmul de viață, dar mai ales preocupările zilnice ne țin, de cele mai multe ori, departe de bunele maniere, aceste elemente de etică care rezistă în timp de zeci și sute de ani. Totodată, dacă avem pretenții de bărbați civilizați, regulile de bun simț ar trebui să ne preocupe nu mai puțin decât calitatea ultimului set de jante de aliaj procurat de pe internet sau modelul sacoului pe care urmează să ți-l cumperi luna următoare.
Chiar dacă în ziua de azi regulile de conduită nu mai sunt la fel de preţuite ca pe vremuri, există anumite greşeli pe care un bărbat modern nu ar trebui să le facă dacă vrea să lase o impresie bună şi să fie considerat un domn în adevăratul sens al cuvântului.
În continuare, din multitudinea de rigori existente, am selectat 10 dintre cele mai importante reguli de conduită cu, despre și pentru bărbați, pe care vi le propunem spre luare-aminte:
- Într-un restaurant sau bar, bărbatul va intra mereu primul.
- De fiecare dată când o doamnă se ridică de la masă sau se așază, toți bărbații trebuie să se ridice odată cu ea (haideți să încercăm asta la următoarea întâlnire cu gașca sau cu prietenii de familie, ce ziceți? ☺).
- Bărbatul este prezentat femeii, cel mai tânăr celui mai în vârstă, iar gradul mai mic celui superior.
- În mijloacele de transport în comun: Dacă o doamnă este însoțită de un bărbat, acesta îi va cumpăra biletul și îi va oferi locul de lângă geam. Dacă există doar un singur loc liber, el va fi oferit doamnei, iar domnul va rămâne lângă ea în picioare. Niciodată nu o va părăsi, grăbindu-se să prindă un loc liber când se ivește ocazia.
- A nu răspunde la gestul celui care întinde mâna este în sine o ofensă, chiar mai gravă decât cea de a nu saluta.
- Bărbații trebuie să-și scoată căciula de pe cap când salută. Formulele cele mai des folosite sunt: „ Bună ziua!”, „Bună seara!”, „Bună dimineața!”. Între prieteni sau colegi se folosesc de regulă „Bună!”, „Salut!” Niciodată nu vom saluta o persoană mai în vârstă cu „Bună!” sau „Salut!”
- Când se intonează imnul de stat în locuri publice, ne ridicăm în picioare, luăm o poziție decentă, scoțându-ne căciulile (bărbații) şi se ascultă în perfectă linişte.
- Băieții salută primii fetele, bărbații salută primii femeile, copiii sau persoanele mai tinere salută persoanele mai în vârstă. Când intrăm într-o încăpere îi salutăm pe cei aflaţi deja acolo. Când ne prezentăm unui grup salutăm primii. După ce ne salutăm, nu întrerupem discuţia în care sunt antrenaţi membrii grupului.
- Bărbatul va merge întotdeauna la marginea dinspre stradă a trotuarului, în momentul în care merge alături de o femeie sau mai multe femei. Dacă sunt doi bărbați și o femeie, atunci aceasta va sta la mijloc.
- Cea de-a zecea regulă am lăsat-o pentru fiecare dintre bărbații care citesc aceste rânduri, amintindu-le că indiferent de statutul nostru, de venitul pe care îl obținem, de dispoziția de moment și de orice alte motive, trebuie să rămânem domni în raport cu orice persoană, dar mai cu seamă în relație cu femeile. Amabilitatea, zâmbetul și politețea n-au dăunat niciodată unui bărbat și rămân la îndemâna noastră pentru a fi apreciați și a trăi responsabil o viață frumoasă!