Informația este cheia succesului! - OBSERVATORUL NAȚIONAL TV
Informația este cheia succesului! - OBSERVATORUL NAȚIONAL TV

    Apel pentru salvarea unei biserici din Ţinutul Pădurenilor

    PUBLICAT ÎN

    Biserica din Alun, monument istoric de secol XVII, riscă să dispară din cauza nepăsării. Edificiul este cel mai vechi din Ţinutul Pădurenilor, conform etnografului Romulua Vuia.
    Biserica este acoperită cu şindrilă care nu a mai rezistat însă timpului şi intemperiilor, astfel încât, pentru a putea fi salvată pictura pe lemn, precum şi sculpturile din interior, a fost acoperită cu folie din plastic. ”Din păcate, aşa cum poate ştiţi deja, deşi binecuvântat de Dumnezeu cu o aşezare într-un loc minunat, satul Alun este aproape părăsit – mai locuiesc doar cinci oameni aici, iar zeci de case construite din marmură stau cu lacătul pe poartă. Drumul către sat, din marmură şi el, e bătut doar de turiştii dornici să vadă locul de poveste sau cariera din care s-a extras marmura cu care s-a construit Casa Poporului”, spun inițiatorii proiectului.
    Două asociaţii, Alternative Rurale şi SalvaSat, au decis să se implice în salvarea monumentul istoric, dar şi pentru readucerea satului la viaţă. Astfel, în cadrul Festivalului Panorama Blues Festival, organizat în 4 şi 5 august în Ţinutul Pădurenilor, vor avea loc strângeri de fonduri pentru lăcaşul de cult. În cea de-a doua zi a evenimentului va fi şi organizată o excursie ghidată în satul de marmură, Alun, inclusiv la biserică. De altfel, proiectul pe termen lung al SalvaSat îşi propune chiar repopularea satului.
    Iniţiatorii proiectului au deschis şi un cont bancar, unde oricine poate contribui cu donaţii sau sponsorizări. Acestea se pot face în contul Asociaţia Non-Profit Alternative Rurale
    IBAN: RO25RNCB0162019877700001, deschis la BCR.
    Biserica este închinată praznicului “Adormirii Maicii Domnului” şi figurează pe lista nouă a monumentelor istorice, fiind menţionat în taberele conscripţiilor din 1733, 1750, 1761-1762, 1805, 1828-1831, precum şi pe harta iosefină a Transilvaniei (1769-1733)
    O frumoasă troiţă construită iniţial la exterior, a fost incorporată, prin alungirea ulterioară a navei. Pictura încă se mai păstrează pe pereţii ei din lemn, însă starea sa precară nu permite prea multe precizări de natură stilistică. Totuşi, o inscripţie de pe o icoană a Maicii Domnului Hodighitria dezvăluie atât vechimea, cât şi unul dintre autori: “Ion Zugrav din Ardeu, să le fie pomană sufletelor lor, 1731”.
    Edificiul a fost consolidat în două rânduri, în anii 1782, apoi în 1967-1968. Acum însă, ceea ce a rezistat timp de sute de ani riscă să se piardă sub foliile de plastic care acoperă altarul şi naosul.

    SPONSORIZATE

    SERVICII ARHIVARE DIGITALA A DOCUMENETELOR

    🚀 Transforma haosul din biroul tau intr-o ordine digitala impecabila! 📁 Cu Serviciile noastre de...

    Recâștigă-ți Mobilitatea și Confortul cu Terapia de Decompresie Vertebrală la Centrul Laserterapie Petroșani!

    Elongația sau decompresia vertebrală reprezintă o tracțiune în ax a diverselor regiuni ale coloanei,...

    Curs – Expert Achiziții Publice

    Deschide-ți ușa către oportunități europene cu cursul nostru de specializare extraordinar - Expert Achiziții...

    Arhiva DIA – Servicii de Arhivare Digitală

    🚀 Transforma haosul din biroul tau intr-o ordine digitala impecabila! 📁 Cu Serviciile noastre...

    TE-AR PUTEA INTERESA

    Agresiune la adresa unui jurnalist, martor într-un proces împotriva interlopului Pavel Tisaru

    În această seară, Andrei Lăcătuș, finul interlopului Pavel Tisaru, a intrat cu intenție pe...

    ULTIMA ORĂ: SOLDAȚII NORD-COREENI AU AJUNS LA GRANIȚA UCRAINEI

    Situația din Ucraina se complică pe fondul rapoartelor recente care indică faptul că soldați...

    ACCIDENT GRAV PE AUTOSTRADA A1, APROAPE DE SIMERIA: CARAMBOL CU PATRU AUTOTURISME

    Potrivit reprezentanților Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Timișoara, un accident grav a...