Ingrediente pentru 4 porții:
1 bucată mică de ghimbir (cca 2 cm)
5 linguri de sos de soia
2 linguri de Mirin (vin dulce din orez)
3 linguri de Sake (vin din orez)
2 linguri de zahăr
1 linguriță de miere
2 vârfuri de cuțit de boia de ardei
4 fileuri de somon (la cca 125 g)
2 castraveți de salată
1 ardei chili roșu mic
2 linguri de zeamă de limetă și 1 vârf de cuțit de coajă rasă de limetă
4 linguri de ulei de rapiță
1 vârf de cuțit de chimion
2 linguri de susan
sare și piper proaspăt măcinat
Preparare:
1-Pentru marinată, se decojește ghimbirul și se rade fin. Sosul de soia, Mirin-ul, Sake-ul, zahărul, mierea și boiaua de ardei se aduc la fierbere, se lasă să fiarbă la foc mic timp de aprox. 5 minute și se lasă la răcit. Fileurile de somon se spală, se tamponează și se lasă la marinat timp de aprox. 30 min.
2-Castravetele se curăță de coajă și se spală, se înjumătățește, se scot semințele și jumătățile se taie cu ajutorul unui cojitor de legume pe lungime în fâșii subțiri. Pentru dressing, ardeiul chili se înjumătățește pe lungime, se golește de semințe, se spală și se taie inele fine. Se amestecă zeama și coaja rasă de limetă, 2 linguri de ulei și chili, și se condimentează cu sare, piper și chimion. Castravetele se amestecă cu dressingul.
3-Semințele de pin se rumenesc fără ulei într-o tigaie antiaderentă. Somonul se condimentează cu sare și piper și se prăjește în uleiul încins rămas pe ambele părți timp de cca 8 minute.