SUPER LUNA ALBASTRĂ SÂNGERIE poate fi văzută în noaptea dintre 31 ianuarie 2018 și 1 februarie 2018. Evenimentul astronomic este unul rar, care nu s-a mai întâmplat de 150 de ani.
Eclipsa totală de lună din 31 ianuarie se produce în momentul unei luni pline „albastre”, atunci când satelitul natural va fi mai aproape de Pământ. Acest fenoment se va petrece in această noapte, cand satelitul natural al Pământului se va afla pe orbita sa la cea mai mică distanţă faţă de Terra şi va determina apariţia unui fenomen extrem de rar, denumit de astronomi „super Luna albastră sângerie”.
Expresia „Lună albastră” desemnează a doua lună plină dintr-o lună calendaristică, un fenomen care apare, în medie, la doi ani şi jumătate.
„Super Luna albastră sângerie” poate fi observată doar în Asia, Oceanul Pacific, Rusia, vestul Americii de Nord şi parţial în estul american.
Despre SUPER LUNA ALBASTRĂ SÂNGERIE din data de 31 ianuarie 2018
- Cât timp Luna se va afla în umbra Pământului, va căpăta o culoare roşiatică, aşa-numita lună sângerie.
- Este a treia dintr-o serie de super-luni, când astrul se află mai aproape de Pământ, poziţie numită perigeu, şi cu 14% mai luminoasă decât de obicei.
- Este a doua lună plină din ianuarie, ceea ce se numeşte Lună albastră. Super Luna albastră va trece prin umbra Pământului şi le va oferi celor bine poziţionaţi o eclipsă totală.
Astrologul Camelia Pătrășcanu a spus, duminică, la Antena 3, că această săptămână cu lună plină ne emoționează, ne sensibilizează, ne aduce spor și schimbare. ”Eclipsele influențează mai ales că, anul acesta, avem cinci, nu patru câte sunt de obicei. Tensiunile pot fi extrem de mari. La ora la care se formează eclipsa, ea se poziționează pe axa relațională. Pentru că avem o eclipsă de Lună, influențează femeile, Luna fiind în leu, poate orgoliile. (…) Pot fi și elemente de tip colectiv, în stradă. Trebuie să fim atenți la tensiunile dintre relații. Putem să primim ajutor de unde nu ne așteptăm. Pot exista perturbații în programul de zbor al avioanelor.” a mai adaugat Astrologul Camelia Pătrășcanu
„Vom putea vedea, în timpul eclipsei, reflexiile pe suprafaţa lunară ale tuturor răsăriturilor şi apusurilor de Soare de pe Terra”, a explicat Sarah Noble, cercetătoare la NASA. Acest fenomen rezulta dintr-un „aliniament rar al celor trei cicluri astronomice”, subliniază Jason Aufdenberg, profesor adjunct de astronomie la Universitatea de Aeronautică din Embry-Riddle, în Florida.
Ultima eclipsă totală de super-lună a fost vizibilă în septembrie 2015. Şi ultima eclipsă de super-Lună albastră a avut loc pe 30 decembrie 1982. Următoarea Super Lună albastră sângerie se va produce pe 31 ianuarie 2037.