Comisia Europeană a publicat, miercuri, un nou ghid destinat să ajute oficialităţile naţionale, regionale şi locale în organizarea procedurilor de licitaţie eficiente şi transparente pentru proiectele finanţate de Uniunea Europeană. Noul ghid, ce va fi disponibil în toate limbile, explică întregul proces de licitaţie, de la pregătirea şi publicarea anunţului, până la selectarea şi evaluarea ofertelor şi implementarea contactului.
Deschiderea și preocuparea Comisiei către o mai bună rată de absorbție a fondurilor europene sunt în acord și cu preocupările Guvernului României. Premierul Viorica Dăncilă a anunțat că își propune o creștere a dimensiunii europene a guvernării, astfel încât, la 1 decembrie 2018, România să nu piardă niciun euro din fondurile care îi sunt alocate.
În 2017, țara noastră a avut de îndeplinit 34 de condiționalități și s-a reușit finalizarea acreditării tuturor autorităților de management. În prezent, bugetul pentru toate apelurile lansate este de 21,7 miliarde de euro, ceea ce reprezintă 79% din suma alocată. Rambursările făcute de către Comisia Europeană au fost în valoare de 1,09 miliarde de euro, iar pentru 2018 suma totală pe care autoritățile române trebuie să o solicite la rambursare pentru a nu exista risc de dezangajare este de 1,73 miliarde de euro. În acest context, publicarea acestui ghid este un sprijin real și pentru țara noastră.
Din fericire, în județul Hunedoara sunt în derulare proiecte mari de infrastructură, pe fonduri europene, proiecte în valoare de 243 de milioane de euro.
Astfel, 198,2 milioane de euro din Fondul de coeziune vor fi investite în reabilitarea liniei de cale ferată dintre localitățile Coșlariu și Simeria. În cadrul POR 2014 – 2020, Consiliul Județean a semnat contractul de modernizarea al DJ Sântuhalm-Hunedoara-Călan (DJ 687), valoarea finanțării nerambursabile fiind de aproximativ 32,5 milioane lei. În luna septembrie a anului trecut, a urmat, tot în cadrul POR 2014-2020, aprobarea indicatorilor tehnici pentru obiectivul – Modernizare – Culoarul Trafic Mureș Nord, în valoare de 36 milioane de euro.
Așadar, un total de aproximativ 243 de milioane de euro, bani europeni și pentru infrastructura hunedoreană. În paralel, autoritățile locale din județ au în derulare, la rândul lor, mai multe proiecte de finanțare pe fonduri europene.
Pentru o rată mai bună de absorbție a fondurilor europene, este necesar un efort susținut din partea tuturor – de la autorități locale, centrale, până la firmele care aplică. Pentru că în mod cert, la nivel de Executiv, există toată deschiderea necesară.
Deputat Natalia – Elena Intotero,
Ministrul Românilor de Pretutindeni