Cu prilejul vizitei de lucru în Republica Italiană, ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, a avut ieri, 3 mai a.c., întrevederi cu reprezentanți ai asociațiilor românești din regiunile Puglia, Basilicata, Molise și Calabria.
Discuțiile au vizat problematici care țin de partea de muncă, elemente referitoare la procesul de integrare în societatea italiană, precum și oportunitățile lucrative existente în România pentru românii care doresc să revină acasă.
Ministrul Intotero a menționat simplificarea procedurii de finanțare prin care cetățenii români pot beneficia de fonduri pentru demararea de proiecte în vederea păstrării și promovării identității românești. Totodată, oficialul român a reiterat demersurile depuse de către Ministerul pentru Românii de Pretutindeni și Ministerul Educației în vederea îmbunătățirii planului de învățămînt și programelor școlare destinate copiilor românilor care trăiesc în afara țării.
Un alt subiect important pe agendă l-a reprezentat campania națională „Informare acasă! Siguranță în lume!” organizată de MRP. Ministrul i-a încurajat pe cei prezenți la discuții să se implice în astfel de inițiative de informare care, pe termen lung, pot contribui la scăderea abuzurilor de orice fel. În context, demnitarul a subliniat eforturile autorităților de la București, în parteneriat cu cele italiene, pentru a deschide Centrul interdisciplinar de asistență pentru persoanele vulnerabile la trafic și exploatare prin muncă de la Vittoria – Ragusa.
„Iată că un vis s-a împlinit și România are în sfârșit un consulat general la Bari. Acest fapt arată importanța pe care o atribuim celei mai mari comunități din diaspora de mobilitate. Totodată, inaugurarea unui infokioșk la Bari va răspunde nevoii de informare a românilor care trăiesc aici. Vrem ca românii din Italia să fie în siguranță, să-și știe drepturile, să fie protejați și, mai mult de atât, vrem să-i încurajăm să revină acasă, a subliniat Natalia-Elena Intorero.
La întrevedere au mai participat beneficiari ai finanțărilor nerambursabile oferite de MRP, reprezentanți din partea misiunii diplomatice din Bari, preoți români din zona arondată consulatului general și atașatul pe probleme de muncă din cadrul Ambasadei României la Roma.
Vizita ministrului pentru românii de pretutindeni continuă cu întâlniri ale oficialului român cu reprezentanți ai organizațiilor sindicale și ai autorităților locale.