Campania Națională „INFORMARE acasă! SIGURANȚĂ în lume!” (IASL) derulată de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni și instituțiile partenere a ajuns și în județul Hunedoara.
Sâmbătă, 12 mai a.c., ministrul Natalia-Elena Intotero a prezentat cele mai importante elemente ale campaniei destinate românilor care intenționează să plece la studii peste hotare, în cadrul unui eveniment ce a avut loc la Deva, la sediul Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara.
Evenimentul a găzduit peste 350 de participanți, elevi, studenți din tot județul, din Deva, Bihor, Hațeg, Brad, profesori, cadre universitare și reprezentanți ai asociațiilor județene.
„Am inițiat această Campanie Națională în urma numeroaselor probleme care mi-au fost prezentate în cadrul întâlnirilor pe care le-am avut cu reprezentanți ai comunităților de români, cu conaționalii noștri, și ca urmare a situațiilor vulnerabile în care se găsesc mulți dintre cei care aleg să studieze sau să muncească în străinătate. Cu sprijinul Guvernului și cu implicarea partenerilor noștri, am realizat acest proiect de informare națională privind riscurile dar mai ales modalitățile de prevenire a traficului de persoană, a abuzului prin muncă sau a exploatării sexuale. Consider că un cetățean informat este un cetățean câștigat, iar informarea corectă a dumneavoastră, a românilor de pretutindeni se poate realiza doar prin acțiuni de acest fel, doar prin efortul coroborat al tuturor instituțiilor” a declarat ministrul pentru românii de pretutindeni.
La eveniment au mai participat vicepreședintele Consiliului Județean Hunedoara, domnul Adrian Sorin Vasilescu, senatorul Viorel Salan, deputatul Laurențiu Nistor, Sorin Marica și Ilie Toma, prefectul județului Hunedoara, Fabius – Tiberiu Kiszely, inspectorul șef din cadrul Inspectoratului Județean al Muncii Hunedoara, Adrian Bozdoc, rectorul Universității din Petroșani, Radu Sorin Mihai, precum și reprezentanți ANITP, doamna Anca Sava, ai AJOFM, domnul Nicolae Fară și doamna Mihaela Miheț respectiv ai Inspectoratului Școlar Județean.
Proiectul se va derula în două etape, prima în lunile mai-iunie, destinată tinerilor, iar a doua în perioada septembrie-octombrie, destinată persoanelor adulte. Campania se va desfășura la nivelul celor 41 de județe ale României.