În 2018, creșterea economică se va baza pe un nivel ridicat al investiţiilor context în care, Guvernul PSD-ALDE a promovat un model nou de dezvoltare economică care să asigure îndeplinirea obiectivelor propuse.
Guvernul s-a angajat să susţină investiţiile atât prin angrenarea de resurse, cât și prin stimularea mediului de afaceri, fără a pune presiune asupra bugetului de stat.
În acest sens, recent, Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență prin care s-a modificat Legea parteneriatului public-privat.
Printre elementele principale ale parteneriatului public-privat se află durata de cel puţin cinci ani a raporturilor contractuale, care să permită partenerului privat recuperarea investiţiei şi realizarea unui profit rezonabil, finanţarea proiectului în principal din fonduri private şi, după caz, prin punerea în comun a fondurilor private cu fonduri publice sau distribuirea riscurilor între partenerul public şi partenerul privat, în funcţie de capacitatea fiecărei părţi contractante de a evalua, gestiona şi controla un anumit risc.
Prima listă cu proiectele strategice care vor fi demarate în scurt timp în baza noii legislaţii a parteneriatului public-privat vizează trei autostrăzi, reţeaua de spitale CFR şi complexul medical „Carol Davila”, care include Spitalul Republican.
Concret, este vorba despre autostrăzile: Tg. Neamţ – Iaşi – Ungheni, în lungime de 100 de km; Ploieşti-Râşnov, în lungime de 109 km și Autostrada Sudului, în lungime de 550 km. Un alt proiect strategic al Guvernului este „Operarea reţelei de spitale CFR în parteneriat public-privat”, rețea formată dintr-un număr de 15 spitale, între care și Spitalul CFR Simeria din județul Hunedoara. Cel de-al cincilea proiect strategic al Guvernului vizează construcţia complexului medical „Carol Davila” care va fi format din Spitalul Republican cu o capacitate de 3.000 de paturi, o Facultate de Medicină, cămine studențești și locuințe pentru medici.
De asemenea, Guvernul PSD-ALDE continuă procesul de atragere a fondurilor europene în exercițiul financiar 2014-2020. România este în acest moment – cu 16% rată de absorbție a fondurilor europene – la jumătatea clasamentului țărilor din Uniunea Europeană, mai mare decât cea înregistrată în Olanda, Italia, Austria sau Marea Britanie. Media de absorbție în Uniunea Europeană este de 18%! În primele patru luni din acest an, sumele primite de la UE de către România au crescut cu 28%. Cu alte cuvinte, ritmul de absorbție se accelerează după ce am pus în funcțiune instrumentele necesare.
Președintele Klaus Iohannis uită sau ignoră intenționat că în 2016 guvernul său tehnocrat a avut zero absorbție. „Guvernul Meu” nu a elaborat și nu a lăsat proiecte mature, context în care abia anul trecut, în iunie – august, guvernarea PSD-ALDE a reușit să recupereze întârzierile și să acrediteze Autoritățile de Management – esențiale în procedura la validare a cheltuielilor.
Încă o dată-n plus, președintele Klaus Iohannis dovedește că nu are o atitudine constructivă, demolează pur și simplu orice, în demersul său obsesiv de a-și asigura, după cum a și precizat public, „poziția confortabilă”, nu responsabilă, de la Palatul Cotroceni.
Natalia – Elena Intotero, Deputat de Hunedoara
Vicepreședinte PSD