În ultima săptămână, poliţiştii specializaţi în investigarea criminalităţii economice din cadrul Poliţiei Române au efectuat 128 de percheziții și au instituit măsuri asigurătorii în valoare de peste 17.200.000 de lei, în cadrul dosarelor penale întocmite pe numele unor persoane bănuite de infracțiuni economice.
În perioada 7 – 13 iulie a.c., sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, poliţiştii au efectuat 128 de percheziții domiciliare și au pus în aplicare 35 de mandate de aducere, în cadrul unor dosare penale ce vizează infracțiuni economice.
În cauzele penale instrumentate, faţă de 138 de persoane s-a dispus începerea urmăririi penale, fiind luate măsuri preventive față de 18 dintre acestea (7 de persoane reținute și 11 sub control judiciar).
De asemenea, au fost instituite măsuri asigurătorii asupra unor bunuri, în valoare totală de peste 17.200.000 de lei, dintre care peste 1.000.000 de lei în numerar sau în cont bancar și au fost indisponibilizate bunuri în valoare totală de aproape 800.000 de lei.
De asemenea, au fost ridicate, în vederea confiscării, aproape 190.000 de ţigarete, 420 de kilograme de tutun și peste 1.350 de litri de alcool.
Exemple:
La data de 13 iulie a.c., polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice din I.G.P.R. au efectuat 14 percheziţii domiciliare și 10 controale, în Capitală şi în judeţul Ilfov, la persoane bănuite de săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, în domeniul importului de bunuri din China și Turcia, urmat de declararea în fals a unor livrări intracomunitare ale acelorași produse (cu scopul de a ascunde faptul că în realitate marfa era vândută în România).
Din cercetări a reieșit că doi cetățeni turci ar fi creat un mecanism destinat sustragerii de la achitarea debitelor fiscale aferente comercializării, pe piața internă, a produselor achiziționate intracomunitar (textile, încălțăminte, electronice și electrocasnice, produse de uz casnic), de proveniență China și Turcia. Aceste ilegalități ar fi creat un prejudiciu bugetului de stat de aproximativ 2,2 milioane euro.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul Direcției Operațiuni Speciale, Institutului Naţional de Criminalistică şi Serviciului pentru Intervenții şi Acţiuni Speciale, din I.G.P.R., precum și al specialiștilor Direcției Generale Antifraudă Fiscală.
La data de 11 iulie a.c.,, polițiștii de investigare a criminalității economice din Brașov au efectuat, într-un dosar penal aflat sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov, 18 percheziții la mai multe sedii sociale ale unor societăți comerciale, precum și la domiciliile reprezentanților agenților economici cercetați (pe raza județelor Brașov, Prahova, Argeș, Constanța, Galați și în București).
Administratorul unei societăți comerciale este cercetat penal pentru evaziune fiscală, (constând în omiterea evidențierii în contabilitate a tuturor veniturilor obținute, evidențierea în contabilitatea societății și în alte documente legale, a unor cheltuieli care nu au la baza operațiuni reale, precum și sustragerea de la efectuarea verificărilor financiare sau fiscale, prin declararea fictivă ori inexactă a sediilor principale sau secundare). Prejudiciul estimate, cauzat prin activitatea infracțională, este de 2.000.000 de lei.
În urma perchezițiilor au fost ridicate documente financiar contabile și documente pe care reprezentantul legal al societăţii a refuzat să le pună la dispoziția organelor de control fiscale și ale lichidatorului judiciar. 5 persoane au fost audiate în cauză.
Perchezițiile s-au desfășurat cu sprijinul polițiștilor din Prahova, Argeș, Constanța, Galați, și din București.