O întâlnire specială a avut loc între ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Elena Intotero, și reprezentanții comunității de români stabiliți în Brisbane, Australia, și reuniți în cadrul asociației “Unirea Brisbane”. La dialog a participat și E.S. doamna Nineta Bărbulescu, ambasadorul României în Australia și Noua Zeelandă, alături de domnul Iulian Nițu, Consulul General al României la Sydney.
Deși s-au stabilit pe pământ australian în urmă cu mulți ani, membrii comunității românești sunt conectați la ceea ce se întâmplă în România și doresc, în același timp, să păstreze legăturile culturale și lingvistice cu țara. În acest sens, cei aproximativ 50 de români participanți la întâlnirea cu ministrul Natalia-Elena Intotero și-au exprimat interesul față de inițiativele MRP de distribuire de costume populare românești și de suporturi educaționale în limba română, precum și de taberele ARC destinate copiilor de origine română din întreaga lume.
Vizita ministrului a continuat cu o întrevedere cu reprezentanții Primăriei Logan City, unde locuiesc aproximativ 1.000 de români. Autoritățile locale au fost reprezentate de primarul în exercițiu, doamna Cherie Dailey. Ministrul Natalia Elena Intotero i-a mulțumit oficialului pentru susținerea pe care le-o arată reprezentanților comunității române, care sunt foarte bine integrați în societatea multiculturală și multietnică locală, pentru modul în care asigură susțin existența sediului asociației “Unirea Brisbane” și pentru evenimentele pe care le organizează pentru diversele etnii reprezentate în comunitatea locală.
Ministrul s-a referit și la susținerea de către MRP a înfrățirilor dintre orașe românești și de peste hotare, autoritățile locale arătându-se interesate de identificarea unei localități din România cu care să inițieze un astfel de parteneriat.
Programul vizitei la Brisbane a inclus și o întrevedere cu Stirling Hinchliffe, ministrul pentru guvernare locală și multiculturalism. Ministrul Intotero a salutat exemplul de bune practici al autorităților din Brisbane, unde, pe lângă 2.000 de români, trăiesc reprezentanți ai peste 200 de etnii și i-a mulțumit oficialului australian pentru susținerea identității culturale și lingvistice a comunității românești. De asemenea, a fost evocată importanța pe care au în România drepturile minorităților, fapt reflectat și în prezența în Parlamentul de la București a 18 reprezentanți ai acestora.
Vizita la Brisbane a fost și un prilej de a onora personalități extraordinare ce fac cinste României și Australiei, deopotrivă. O astfel de personalitate este Traian Chirilă, cercetător-șef la Institutul Ochiului din Queensland (Queensland Eye Institute), inventatorul corneei artificiale și unul dintre cei mai apreciați experți la nivel mondial în acest domeniu. Aflată la sediul institutului, în prezența conducerii acestuia, Ministrul Natalia-Elena Intotero i-a oferit profesorului o distincție simbolică din partea statului român, ca semn de recunoaștere a întregii sale activități. Un CV impresionant al cercetătorului poate fi consultat aici.
Un alt român de al cărui nume se leagă, de această dată, o perioadă extrem de importantă din istoria Australiei, ocupă un loc de cinste în Galeria Premierilor din Parlamentul statului Queensland. Fiu al unui emigrant din România, Edward Granville Theodore s-a născut la Adelaide și a fost prim-ministru al statului Queensland, al doilea ca mărime din Australia, iniţiind o serie de reforme prin care a devenit cunoscut în întreaga ţară și devenind ulterior vicepremier al Australiei. În cadrul vizitei la sediul Parlamentului, ministrul Natalia-Elena Intotero a depus flori la portretul politicianului.
Vizita în Australia și Noua Zeelandă va continua la Sydney, Auckland și Wellington.