Politicile pentru diaspora, schimbul de bune practici și creșterea gradului de coeziune a politicilor privind țările cu diaspora numeroasă au fost temele de pe agenda reuniunii informale la nivel ministerial organizate astăzi, 18 martie 2019., de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe, în contextul exercitării de către România a Preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene.
La evenimentul desfășurat la Palatul Parlamentului și prezidat de ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, au participat delegații din Lituania, Germania, Italia, Croația, Letonia, Polonia, Grecia, Cipru, Slovenia, Belgia, Ungaria, Irlanda, Spania, Cehia și Marea Britanie, precum și reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe – ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, și secretarul de stat Victor Micula.
Invitații au felicitat România pentru includerea subiectului diasporei pe agenda dezbaterii la nivel european, pe durata deținerii Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene și și-au exprimat speranța că subiectul va fi continuat și de următoarele Președinții. De asemenea, a fost evidențiată relația unică și indispensabilă dintre diaspora, Uniunea Europeană și țările de origine.
Dezbaterile au vizat modalitățile prin care țările europene au reușit să stabilească relații de colaborare economică și culturală cu diaspora, precum și inițiativele de susținere a dezvoltării lingvistice și culturale a acesteia, prilejuit un schimb de bune practici la nivel european în vederea creșterii gradul de coeziune a politicilor privind țările cu diaspora numeroasă. Totodată, au fost prezentate și dezbătute diversele strategii naționale privind diaspora, în statele în care există o asemenea strategie.
Ministrul Natalia Elena Intotero a reiterat caracterul de pionierat al evenimentului la nivel european privind diaspora din UE, precum și necesitatea ca diaspora să constituie o temă pe agenda europeană.
“Este un moment de însemnătate majoră pentru România să putem găzdui primul eveniment la nivel ministerial dedicat diasporei. Dat fiind numărul semnificativ de români stabiliți dincolo de granițele țării, dar și numărul mare de cetățeni ai altor state membre care lucrează, studiază, trăiesc în alte țări decât cele de origine, avem responsabilitatea să activăm mecanismele europene necesare dezvoltării și promovării politicilor care să conducă la integrarea membrilor comunității aparținând diasporei, precum și cele dedicate sprijinirii procesului de reîntoarcere în țările de origine”, a declarat Natalia Elena Intotero.