În fiecare an, începând din 2013, la 30 iulie este marcată Ziua mondială împotriva traficului de persoane. Această zi a fost instituită de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite prin Rezoluţia 68/192, la 18 decembrie 2013, cu scopul de a spori gradul de conştientizare a situaţiei victimelor traficului de fiinţe umane şi de a promova protecţia drepturilor acestora, potrivit site-ului www.un.org.
Ziua mondială împotriva traficului de persoane reprezintă o chemare la acţiune pentru a stopa această infracţiune prin descoperirea traficanţilor, protejarea copiilor vulnerabili, a femeilor şi bărbaţilor împotriva exploatării, precum şi prin protejarea şi reabilitarea victimelor, precizează www.un.org. Majoritatea persoanelor care devin victime ale traficului de fiinţe umane este alcătuită din femei şi fete vulnerabile. Migranţii care îşi părăsesc locurile natale pentru a scăpa de sărăcie, de conflicte sau de persecuţie prezintă riscul de a deveni potenţiale victime.
Milioane de oameni din întreaga lume sunt vânduţi pe piaţa mondială a sclaviei moderne. Bărbaţi, femei şi copii cad în mâinile traficanţilor, atât în ţările lor, cât şi în străinătate. Dorinţa de a avea o viaţă mai bună le face pe aceste persoane vulnerabile în faţa traficanţilor de persoane. Fiecare ţară din lume poate fi afectată de traficul de fiinţe umane, fie ca ţară de origine, de tranzit sau de destinaţie pentru victime.
Traficul de persoane constituie o infracţiune gravă şi o încălcare flagrantă a drepturilor omului. Biroul Naţiunilor Unite pentru combaterea Drogurilor şi a Criminalităţii (UNODC), în calitate de apărător al Convenţiei Naţiunilor Unite împotriva criminalităţii transnaţionale organizate (UNTOC) şi al Protocoalelor sale, acordă asistenţă şi sprijin ţărilor în efortul lor de a pune în aplicare Protocolul privind prevenirea, reprimarea şi pedepsirea traficului de persoane (Protocolul traficului de persoane).
În 2010, Adunarea Generală a ONU a adoptat Planul Global de acţiune pentru combaterea traficului de persoane, îndemnând guvernele din întreaga lume să adopte măsuri coerente şi coordonate pentru a învinge acest flagel. Planul prevede integrarea luptei împotriva traficului de fiinţe umane în programele mai largi ale ONU, pentru a stimula dezvoltarea şi consolidarea securităţii în întreaga lume.
Biroul Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC) ajută guvernele să implementeze astfel de acţiuni de combatere, în ţările care pun în aplicare Convenţia Naţiunilor Unite împotriva criminalităţii transnaţionale organizate şi protocolul său de prevenire, reprimare şi pedepsire a traficului de persoane, în special în ceea ce priveşte femeile şi copiii.
Traficul de persoane este o problemă globală şi reprezintă dintre cele mai grave infracţiuni din lume, care afectează viaţa a milioane de oameni şi le lezează demnitatea. Traficanţii înşeală femei, bărbaţi şi copii din toate colţurile lumii şi îi forţează să intre în situaţii prin care sunt exploataţi. Multe dintre persoanele traficate sunt obligate să muncească forţat, să cerşească sau, şi mai grav, să-şi doneze organele pentru a fi comercializate de traficanţi, menţionează www.unodc.org.
În 2018, Ziua mondială împotriva traficului de persoane a pus accent pe urgentarea măsurilor ce trebuie luate în stoparea traficului cu copii şi tineri, menţionează site-ul http://www.unodc.org.
Ziua mondială împotriva traficului de persoane (ONU)
SURSAAGERPRES