În cursul zilei de ieri și pe timpul nopții, din cauza precipitațiilor abundente, pompierii au acționat pentru evacuarea apei din peste 500 de case, curți sau beciuri.
Traficul rutier a fost temporar afectat pe 5 drumuri naționale (DN 1A intersecție cu DNCB/B-IF, DN 57B/CS, DN 16/MS, DN 22D și DN 22A/MS) și 3 drumuri județene (DJ 703K/AG, DJ 764F/BH și DJ 668/HD), atât din cauza acumulării de apă și aluviuni pe carosabil, cât și a căderilor de pietre.
Printre județele cele mai afectate de aversele torențiale sunt Arad, Bihor, Dâmbovița, Harghita, Hunedoara și Maramureș.
O situație deosebită s-a produs în localitatea Șurbești, județul Maramureș. În acest caz au fost evacuate temporar 3 persoane care erau în pericol de a fi surprinse de viitură. După retragerea apelor, persoanele s-au întors în locuințe.
Un alt eveniment similar s-a înregistrat în municipiul Odorheiu Secuiesc, județul Harghita. Ca urmare a precipitațiilor din ultimele zile s-a produs o alunecare de teren, frontul alunecării oprindu-se la o distanță de 5 m față de o gospodărie. Nu au fost afectate locuințe și nu au rezultat victime, însă, în mod preventiv, au fost evacuate 3 persoane (2 adulți și 1 copil).
Pentru ca populația să adopte măsurile de autoprotecție, în zonele vizate de atenționările și avertizările hidrometeorologice imediate, au fost emise 10 mesaje prin sistemul RO-ALERT la nivelul a 5 județe (Cluj, Galați, Sălaj, Suceava și Tulcea).
Important de precizat este faptul că în niciuna dintre situațiile gestionate nu s-au înregistrat victime și nicio persoană nu a avut nevoie de acordarea primului ajutor.
Este esențial să ținem cont de sfaturile autorităților și, la fel de important, este să cunoaștem ceea ce trebuie să facem în cazul în care nivelul apei crește rapid și există pericolul unei viituri.
Pentru evitarea situațiilor în care viața poate fi pusă în pericol, populația trebuie să respecte următoarele recomandări:
• Nu vă deplasați prin curenți de apă, puteți să vă pierdeți echilibrul
• Nu vă deplasați cu autoturismul în zona inundată
• În cazul în care sunteți surprinși de viitură urcați-vă către părțile superioare ale locuinței sau pe acoperiș, până la sosirea echipelor de salvare
Pentru mai multe informații utile despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență accesați portalul https://fiipregatit.ro/ghid/inundatie/ sau descărcați aplicația DSU din Google Play Store și AppStore.