Informația este cheia succesului! - OBSERVATORUL NAȚIONAL TV
Informația este cheia succesului! - OBSERVATORUL NAȚIONAL TV

    ASF: TENDINȚE ȘI RISCURI PE PIEȚELE FINANCIARE LOCALE ȘI INTERNAȚIONALE

    PUBLICAT ÎN

    Economiile europene sunt amenințate de creșterea insolvențelor companiilor, în cazul în care statele membre nu reușesc să efectueze o tranziție ușoară de la sprijinul de lichiditate către un sprijin de solvabilitate țintit și o restructurare eficientă a datoriilor pentru firmele viabile, se arată în Raportul săptămânal al A.S.F. „Tendințe și riscuri pe piețele financiare locale și internaționale”.

    Potrivit celor mai recente date ale ESRB (European Systemic Risk Board) care analizează riscurile față de stabilitatea economică și financiară ale unui potențial val de insolvențe, în cele mai multe state membre, nivelurile datoriilor corporative au crescut cu mai multe procente comparativ cu nivelurile pre-COVID-19. Majorarea datoriilor induce riscul unui val de insolvențe și al unei redresări economice lente.

    În acest context, Președintele Autorității de Supraveghere Financiară, Nicu Marcu arată că „Autoritatea este extrem de atentă la riscurile semnalate, iar acțiunile noastre de supraveghere și control au tocmai scopul asigurării stabilității piețelor pe care le supraveghem și al corectării practicilor care pot ascunde deficit de solvabilitate la unii operatori din piață. Acolo unde semnalăm deficiențe, impunem măsuri de redresare financiară, iar dacă acestea nu sunt respectate, venim cu sancțiuni oricât de dure va fi necesar”, subliniază Nicu Marcu, Președintele Autorității de Supraveghere Financiară.

    În materialul ESRB, citat de Raportul săptămânal al A.S.F., se arată că guvernele trebuie să consolideze politicile de sprijin pentru a evita impactul destabilizator al insolvențelor. Prioritatea statelor membre este să creeze condițiile potrivite pentru restructurarea eficientă a datoriilor. Schimbările recente ale Cadrului temporar de ajutor de stat al Comisiei Europene permit guvernelor să convertească împrumuturile publice și garanțiile în granturi pentru a ajuta companiile să reziste efectelor negative ale pandemiei.

    Guvernele pot folosi astfel de măsuri pentru a contribui la restructurarea datoriilor, oferind în același timp stimulente de restructurare creditorilor privați și mai ales băncilor, pentru a pune companiile pe o bază financiară solidă, prin valorificarea expertizei sectorului financiar în evaluarea viabilității afacerilor.

    Pentru a evita hazardul moral, este important să se asigure armonizarea între interesele autorităților publice și cele ale băncilor, atunci când sunt restructurate datoriile companiilor.

    În plus, trebuie folosite sau dezvoltate, în cazul în care nu există, proceduri de insolvență eficiente pentru companiile care nu mai sunt viabile în etapa post-COVID. Politicile trebuie orientate către reconstrucția economiei și dinamizarea adaptării la schimbările structurale față de încercarea de a prezerva economia ante-pandemie.

    Raportul săptămânal al ASF „Tendințe și riscuri pe piețele financiare locale și internaționale” îl puteți accesa aici.

    SPONSORIZATE

    SERVICII ARHIVARE DIGITALA A DOCUMENETELOR

    🚀 Transforma haosul din biroul tau intr-o ordine digitala impecabila! 📁 Cu Serviciile noastre de...

    Recâștigă-ți Mobilitatea și Confortul cu Terapia de Decompresie Vertebrală la Centrul Laserterapie Petroșani!

    Elongația sau decompresia vertebrală reprezintă o tracțiune în ax a diverselor regiuni ale coloanei,...

    Curs – Expert Achiziții Publice

    Deschide-ți ușa către oportunități europene cu cursul nostru de specializare extraordinar - Expert Achiziții...

    Arhiva DIA – Servicii de Arhivare Digitală

    🚀 Transforma haosul din biroul tau intr-o ordine digitala impecabila! 📁 Cu Serviciile noastre...

    TE-AR PUTEA INTERESA

    Natalia Intotero: „Am aceeași dorință neclintită de a realiza proiecte extraordinare pentru județul Hunedoara”

    Natalia Intotero: „Am aceeași dorință neclintită de a realiza proiecte extraordinare pentru județul Hunedoara” „Mereu...

    Marcel Ciolacu: “Visez o țară în care fiecare român care muncește onest are un salariu decent”

    Marcel Ciolacu, premierul României și candidatul PSD la președinția României, a prezentat principalele direcții...

    Pactul pentru Satul Românesc – soluțiile PNL pentru dezvoltarea zonelor rurale!

    Județul Hunedoara este recunoscut prin spectaculozitatea reliefului, prin bogăția de obiective istorice și culturale,...