Un program de muncă de peste 55 de ore pe săptămână creşte riscul de deces din cauza unor boli cardiace şi accidente cardio-vasculare cerebrale. Avertismentul vine din partea experţilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi Organizaţiei Internaţionale a Muncii, care au realizat şi un studiu.
Prea multă muncă dăunează grav sănătăţii, relevă un studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi al Organizaţiei Internaţionale a Muncii. Ce înseamnă prea mult? Ei bine, orice program de lucru care depăşeşte 55 de ore săptămânal, avertizează specialiştii.
Studiul a fost realizat în perioada 2000-2016, deci nu a inclus şi perioada pandemiei, când a crescut vertiginos numărul celor care lucrează de acasă.
„Telemunca a devenit norma în multe industrii, iar graniţele dintre casă şi serviciu dispar deseori”, avertizează directorul OMS.
Potrivit OMS, cel puţin 9% din populaţia globului lucrează cu mult mai mult decât prevede legislaţia.
„A lucra 55 de ore sau mai mult pe săptămână reprezintă un mare risc pentru sănătate”, susţine şi doctor Maria Neira, directoare a Departamentului de mediu, schimbări climatice şi sănătate din cadrul OMS.
Nu este pentru prima oară când oamenii de ştiinţă atrag atenţia asupra consecinţelor nefaste ale muncii peste program. Un studiu realizat de o asociaţie de profil din Statele Unite concluziona, în anul 2019, că un program de lucru de 10 ore zilnic creşte riscul de AVC cu 29 de procente.