Tradițiile și obiceiurile ne definesc ca oameni, ca nație, ca popor, ne stabilesc apartenența și teritorialitatea. Suntem cei de astăzi datorită înaintașilor noștri și este de datoria noastră să păstrăm tradițiile, să le ducem mai departe, să vorbim copiilor noștri, generaților ce vor veni despre trecut și despre rădăcinile noastre care ne dau identitate.
„Acesta este și motivul pentru care am acceptat cu bucurie inițiativa d-lui Ionuț Drăgotesc de a organiza la Petroșani, în cadrul manifestărilor intitulate în mod simbolic ”Adunarea Momârlanilor” o conferință despre locuitorii acestor meleaguri, despre momârlani: ”Momârlanii, urmașii geto-dacilor”. Le mulțumesc pentru prezență tuturor celor care au fost astăzi în Sala de Marmură a Primăriei Municipiului Petroșani și, de asemenea, le mulțumesc că au răspuns invitației noastre doamnei senator Lucica Muntean, doamnei deputat Vetuța Stănescu, domnului prefect Călin Petru Marian, precum și domnului Adrian David, directorul general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate.
Cu deosebit respect mă înclin în fața păstrătorilor tradițiilor de pe aceste meleaguri, în fața LOR, a momârlanilor, în mijlocul cărora m-am bucurat să mă aflu în a doua parte a zilei, la Târgul de Produse Tradiționale, organizat în Centrul Civic, în zona Pieței Victoriei, unde am premiat cei mai prolifici crescători de bovine și ovine din Petroșani.
Această manifestare, ”Adunarea Momârlanilor”, aflată la prima ediție, își propune să fie centrată, așa cum de fapt ne indică și denumirea, pe momârlani, pe tradițiile lor, pe obiceiuri și, totodată, pe ocupațiile tradiționale din Valea Jiului, să putem să ducem, împreună, mai departe istoria și identitatea acestor meleaguri și a minunaților oameni care trăiesc aici.”, a declarat Tiberiu Iacob-Ridzi.