Avram Iancu a fost nevoit să întrerupă, joi dimineaţa, traversarea Lacului Balaton (Ungaria) din motive de sănătate, bibliotecarul din Petroşani fiind scos din apă de echipa de suport după 21 de ore şi 21 de minute de înot continuu în care a străbătut 28,8 kilometri, conform datelor de pe dispozitivul de urmărire utilizat de sportiv.
Potrivit unui anunţ făcut de Iancu, abandonul a fost cauzat de problemele de sănătate apărute la stomac, ultimele trei ore, din cele 21 petrecute pe lac, fiind apreciate de acesta ca „agonizante”.
Din cauza riscului iminent de înec, Avram Iancu a fost ridicat în barcă de echipa de suport şi a întrerupt cursa.
„Vă anunţ cu tristeţe în suflet că stomacul meu m-a trădat. Am încercat din răsputeri să ating măcar obiectivele intermediare ale înotului. A fost imposibil. După 21 de ore de înot în care ultimele 3 au fost agonizante a trebuit să fiu ridicat pe barcă. Înecul era iminent. Fără combustibil nicio maşină nu poate să meargă, cu atât mai mult un om care nu mai primea nici un fel de aliment. Mulţumesc echipei maghiare (adevăraţi profesionişti), lui Cosmin şi Andrei care au fost alături de mine”, a transmis, pe pagina sa oficială de Facebook, Avram Iancu.
Înotătorul Avram Iancu a început, miercuri dimineaţa, să înoate în Lacul Balaton din Ungaria pe care intenţiona să-l străbată de la un capăt la altul, pe o lungime de 75 de kilometri, şi să stabilească un nou record european la înotul de anduranţă.
Iancu a estimat că va traversa lacul în aproximativ 48 de ore, ceea ce ar fi cu aproape cinci ore mai mult decât actualul record european, de 43 de ore şi 15 minute.
Traversarea Lacului Balaton a fost organizată de Serviciul de Salvamari ai Balatonului, care au urmărit respectarea condiţiilor impuse pentru omologarea înotului.
Pe 21 iulie, când Iancu a reuşit să traverseze înot Canalul Bristol, fiind primul român care stabileşte o asemenea performanţă şi al 14-lea înotător din lume care a reuşit acest lucru.
Anul acesta, Avram Iancu a obţinut titlul de „Performance of the Year” din partea Organizaţiei Mondiale de Înot în Ape Deschise – World Open Water Swimming Association (WOWSA), pentru că în anul 2021 a reuşit să înoate 26 de kilometri împotriva curentului pe Dunăre, într-un timp de 18 ore şi 30 de minute, o premieră mondială.
Între performanţele bibliotecarului din Petroşani se numără traversarea înot a Canalului Mânecii, în august 2016, iar în vara anului 2017, Avram Iancu a înotat întreg cursul Dunării, fără costum de neopren, pe o distanţă de 2.860 de kilometri.