Orașul Petrila a primit undă verde, în urma verificării cererii de finanțare privind ”Înființarea unui centru de colectare prin aport voluntar în orașul Petrila”, iar primarul orașului Petrila, domnul Vasile Jurca, a fost invitat la București, la Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor, pentru semnarea contractului de finanțare, în cursul zilei de joi, 20 octombrie 2022.
”Astăzi, la București, în prezența premierului României, domnul Nicolae-Ionel Ciucă, și a ministrului mediului, apelor și pădurilor, domnul Tánczos Barna, am semnat contractul de finanțare nerambursabilă prin PNRR privind înființarea unui centru de colectare prin aport voluntar în orașul Petrila. Împreună cu viceprimarul orașului, Marius Heljiu, Consiliul Local al orașului Petrila și funcționarii DIN cadrul primăriei, am analizat posibilitatea modernizării sistemului de gestionare a deșeurilor pe raza UAT Petrila, datorită unor cerințe de colectare cat mai ridicate atât din partea populației, constatând că este foarte necesară înființarea unei structuri noi de colectare în orașul Petrila, care să sprijine infrastructura actuală de gestionare a deșeurilor”, a menționat primarul Vasile Jurca.
Pentru acest lucru, s-a identificat o parcelă de teren la intrare în orașul Petrila, cu acces din drumul de centură a orașului, pe care se poate amplasa un centru de colectare deșeuri prin aport voluntar după modelul infrastructurilor prezente și în alte state membre ale Uniunii Europene. Sursa de finanțare identificată pentru acest obiectiv de investiții este Planul National de Redresare si Reziliență, Componenta C3: MANAGEMENTUL DESEURILOR. Obiectivul acestei componente reprezintă accelerarea procesului de extindere si modernizare a sistemelor de gestionare a deșeurilor în România, cu accent pe colectare separata, masuri de prevenție, reducere, reutilizare si valorificare in vederea conformării cu directivele aplicabile si tranziției la economia circulara.
”Este foarte important de menționat faptul că locuitorii orașului Petrila vor avea posibilitatea de a se debarasa, fără plată, de deșeuri de hârtie și carton, sticla, metal, material plastic, cauciuc, lemn, textile, ambalaje, deșeuri de echipamente electrice si electronice, deșeuri de baterii si acumulatori si deșeuri din construcții, deșeuri voluminoase, inclusiv saltele și mobila, vor avea doar obligația de a le transporta la acest centru. În foarte multe zone din oraș, unii cetățeni certați cu mediul, cu natura înconjurătoare, aruncă tot felul de deșeuri pe malurile apelor, pe pășuni, etc., iar prin acest centru le oferim posibilitatea de a le putea arunca, absolut fără costuri din partea lor”, a mai spus primarul Vasile Jurca.
Pentru Investiția I.1.a. Înființarea de centre de colectare cu aport voluntar PNRR/2022/C3/S/I.1.a. se lansează apel de proiecte necompetitiv, pe principiul „primul venit, primul servit”, iar fondurile sunt 100% nerambursabile. Valoarea maxima eligibila a proiectului corespunde unui cost de cel mult 778.720 euro/CAV, fără TVA, în conformitate cu devizul general aferent proiectului – tip, anexa la ghidul solicitantului.