Informația este cheia succesului! - OBSERVATORUL NAȚIONAL TV
Informația este cheia succesului! - OBSERVATORUL NAȚIONAL TV

    ACTIVITĂŢI ALE POLIŢIŞTILOR DIN CADRUL INSPECTORATULUI DE POLIŢIE JUDEȚEAN HUNEDOARA, ÎN CURSUL SEMESTRULUI I AL ANULUI 2024

    PUBLICAT ÎN

    Siguranța cetățenilor constituie o prioritate pentru polițiștii hunedoreni, obiectivul principal al acestora fiind acela de a proteja viața, bunurile și drepturile fundamentale ale cetățenilor.

     În primul semestru al anului 2024, obiectivele Inspectoratului de Poliție Judeţean Hunedoara au vizat creşterea gradului de siguranță pentru cetățeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, a siguranței stradale, rutiere şi a transporturilor, precum şi dezvoltarea parteneriatului public/privat.

    În ceea ce priveşte situaţia operativă, în primele 6 luni ale anului 2024, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara au fost sesizate 7.248 de infracțiuni, dintre acestea 4.804 fiind de natură judiciară, 499 economico-financiară și 1945 de altă natură.

    Polițiștii hunedoreni au desfăşurat activităţi pentru prevenirea acestor genuri de infracţiuni, scopul fiind realizarea unei pregătiri antiinfracţionale a populaţiei, pentru a obţine o implicare cât mai mare a cetăţenilor şi a factorilor cu responsabilităţi în acest domeniu.

    Pe lângă activităţile zilnice orientate permanent spre menţinerea ordinii şi siguranţei publice, în perioada analizată, poliţiştii au fost sesizați prin 15.987 de apeluri la numărul unic de urgență 112, în 8.490 dintre situații fiind confirmate aspectele sesizate și luate măsurile legale.

    Pe linia deservirii şi ajutorării comunității, activitatea structurilor de poliţie s-a reflectat în 10.818 intervenții la evenimente, 1.545  de acţiuni cu efective mărite şi în 98 de participări la măsuri de ordine, cu ocazia adunărilor publice.

    În primul semestru al acestui an, polițiștii Biroului Siguranță Școlară au desfășurat 270 de activități cu caracter informativ preventiv în școli, de care au beneficiat peste 11.000 de elevi ai unor unități de învățământ din județul Hunedoara, au participat la 198 de grupuri de lucru tematice cu reprezentanții unităților de învățământ.

    Menținerea climatului de siguranță publică pentru cetățenii județului a fost principala prioritate, iar pentru atingerea acestui deziderat, în primul semestru al anului 2024, a fost derulată, potrivit competenţelor, întreaga gamă de activități specifice pentru asigurarea vizibilității poliţiştilor de ordine publică în comunitate, a intervenţiei rapide la evenimentele semnalate şi pentru prevenirea şi combaterea infracționalității.

    De la începutul lunii aprilie 2024, poliţiştii din cadrul I.P.J. Hunedoara au fost dotaţi cu terminale mobile, având instalate aplicația e-DAC, un instrument deosebit de util poliţiştilor pentru stabilirea identității persoanei şi a verificării eventualelor semnalări.

    Astfel, în perioada 01.04.2024 – 30.06.2024, au fost efectuate 58.546 de verificări, cu ajutorul acestui instrument modern fiind depistate în această perioadă 3 persoane urmărite naţional şi internațional, 3 persoane dispărute, 7 persoane căutate în vederea participării la proceduri judiciare precum şi bunuri căutate pentru a fi confiscate sau folosite ca probe, în cadrul dosarelor penale.

    O prioritate a Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara o reprezintă gestionarea cazurilor de violență domestică. În primele 6 luni ale anului 2024, polițiștii au fost solicitați la 1.581 de situații de violență domestică, 1.273 fiind sesizate prin apeluri de urgență 112.

    În urma acestor intervenții, au fost constatate 850 de fapte de natură penală și au fost emise 200 ordine de protecție provizorii, 63 fiind ulterior transformate în ordine de protecție, iar instanțele de judecată au emis 123 de ordine de protecție. Tot în această perioadă, polițiștii hunedoreni au întocmit 12 dosare penale pentru încălcarea măsurilor dispuse prin ordinul de protecţie sau ordinul de protecție provizoriu.

    În primele șase luni ale acestui an, polițiștii au efectuat, sub coordonarea procurorilor de caz, 139 de percheziții domiciliare, în urma probatoriului administrat au fost dispuse 149 de măsuri preventive față de persoane bănuite de comiterea unor infracțiuni. De asemenea,  673 de infracțiuni au fost descoperite de polițiști în flagrant delict, au fost puse în executare 67 de mandate de executare a pedepsei închisorii, 29 de mandate de arestare preventivă și 22 de mandate europene de arestare.

    În perioada analizată, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase Hunedoara au efectuat 58 de acțiuni și 237 de controale, iar în urma aspectelor constatate au întocmit 57 de dosare penale și au luat măsura indisponibilizării, în vederea continuării cercetărilor, pentru 64 de arme, dintre care 35 de arme letale (23 deținute legal și 12 deținute ilegal), 25 de arme neletale suspuse autorizării, (9 deținute legal și 16 deținute ilegal) și 4 arme neletale supuse notificării, precum și pentru 7.137 de elemente de muniție (1.299 de elemente  deținute legal și 5.838 deținute ilegal) și pentru 256 de kilograme de carne de vânat și 56 de trofee de vânat.

    Cu urmare a controalelor pe linie de deșeuri și substanțe periculoase, au fost indisponibilizate în vederea continuării cercetărilor 65 de kilograme de articole pirotehnice, 496 de litri de deșeuri periculoase și 197.802 kilograme de  îngrășăminte chimice.

    În vederea reducerii riscului rutier, în primele 6 luni ale acestui an, polițiștii au organizat peste 600 de acțiuni preventive în trafic, iar ca urmare a neregulilor constatate au aplicat 21.639 de sancțiuni contravenționale, majoritatea  pentru nerespectarea prevederilor legale privind circulația pe drumurile publice.

    Acționând pe principalele cauze generatoare de accidente rutiere grave, în primul semestru al acestui an, polițiștii hunedoreni au constatat  476 infracțiuni rutiere și au reținut 1.574 de permise de conducere  și au fost retrase 871 de certificate de înmatriculare.

    Potrivit datelor statistice puse la dispoziție de Serviciul Rutier Hunedoara, în perioada 01 ianuarie 2024 – 30 iunie 2024, la nivelul județului, s-au înregistrat 37 accidente grave de circulație, soldate cu decesul a 10 de persoane și rănirea gravă a altor 30.

    Analiza efectuată la nivelul Serviciului Rutier, relevă principalele cauze generatoare de accidente rutiere grave, ca fiind: viteza sub cele două forme(neadaptată/nelegală), nerespectarea regulilor de circulație de către pietoni, alte preocupări de natură a distrage atenția conducătorului auto și neacordarea priorității de trecere pietonilor.

    La nivelul I.P.J. Hunedoara procentul de încadrare este de peste 80%. Au fost demarate mai multe sesiuni de recrutare în vederea școlarizării, iar în momentul de față de află în derulare o procedură de încadrare directă, din sursă externă.

    În primele 6 luni ale acestui an, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara au continuat să depună eforturi semnificative în lupta împotriva traficului și consumului ilegal de droguri, punând un accent deosebit pe activitățile de prevenire și informare, dar și pe cele de intervenție operativă.

    În contextul activităților de prevenire a evenimentelor rutiere, polițiștii au efectuat, în primele 6 luni, peste 700 de testări ale unor persoane depistate în trafic, în vederea determinării prezenței, în organism, a substanțelor psihotrope.

    Polițiștii din structurile de ordine și siguranță publică au constat, în flagrant delict în primul semestru al anului 2024, 90 infracțiuni prevăzute de Legea 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri (în special deținere de droguri pentru consum propriu) și 9 infracțiuni prevăzute de Legea 194/2011 privind combaterea operațiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de actele normative în vigoare (în special operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive).

    Pregătirea profesională a polițiștilor constituie o prioritate pentru I.P.J Hunedoara, sens în care, în perioada ianuarie – iunie au fost organizate permanent activități de pregătire fizică, trageri cu armamentul, conducere defensivă şi activități de pregătire teoretică şi practică, scopul fiind îmbunătățirea nivelului de instruire a polițiștilor şi o adaptare permanentă la particularitățile situației operative, dar şi la evoluţia tehnologiilor şi echipamentelor din dotarea poliției.

    Relația cu publicul a fost materializată în gestionarea a peste 2.000 de petiţii, precum și în activitatea de primire în audiență a cetățenilor care au dorit să supună atenției polițiștilor diferite aspecte cu care aceștia se confruntă.

    În perioada analizată, au fost eliberate, la nivelul întregului județ, 17.854 de certificate de cazier judiciar și 2.598 de certificate de integritate comportamentală la solicitarea persoanelor fizice și juridice.

    Un parteneriat între poliție și societatea civilă, inclusiv prin intermediul mass-media, este esențial pentru menținerea unei informări corecte și oportune a publicului, precum și pentru crearea unui climat de încredere, în scopul informării corecte a populației cu privire la principalele măsuri de prevenire a criminalității și alte probleme de interes public.

    Acest parteneriat poate contribui la o societate mai sigură, construind raporturi de încredere între public și forțele de ordine.

    În perioada analizată, poliţiştii din cadrul I.P.J. Hunedoara și-au îndeplinit cu succes misiunile, unele dintre acestea fiind cu grad ridicat de periculozitate, iar modurile tactice de intervenţie au respectat prevederile legale, drepturile și libertăţile fundamentale ale omului.

    Polițiștii hunedoreni vor continua activitățile specifice, în conformitate cu priorităţile de acţiune naţională prevăzute de actele normative în vigoare şi vor urmări, cu precădere, creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranţa stradală, siguranţa rutieră şi siguranţa transporturilor, prevenirea şi combaterea infracţionalităţii organizate şi transfrontaliere şi destructurarea grupărilor infracţionale.

    SPONSORIZATE

    SERVICII ARHIVARE DIGITALA A DOCUMENETELOR

    🚀 Transforma haosul din biroul tau intr-o ordine digitala impecabila! 📁 Cu Serviciile noastre de...

    Recâștigă-ți Mobilitatea și Confortul cu Terapia de Decompresie Vertebrală la Centrul Laserterapie Petroșani!

    Elongația sau decompresia vertebrală reprezintă o tracțiune în ax a diverselor regiuni ale coloanei,...

    Curs – Expert Achiziții Publice

    Deschide-ți ușa către oportunități europene cu cursul nostru de specializare extraordinar - Expert Achiziții...

    Arhiva DIA – Servicii de Arhivare Digitală

    🚀 Transforma haosul din biroul tau intr-o ordine digitala impecabila! 📁 Cu Serviciile noastre...

    TE-AR PUTEA INTERESA

    PRIMUL CAZ DE HOLERĂ DUPĂ 103 ANI, DESCOPERIT ÎN APROPIEREA GRANIȚEI ROMÂNIEI

    Autoritățile bulgare au raportat recent un caz de holeră la granița României, fiind primul...

    ACCIDENT MORTAL CERCETAT DE POLIȚIȘTII IPJ GORJ

    În noaptea de 14 spre 15 septembrie, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Novaci au...

    INTIMITATE ȘI BUNĂSTARE: CELE MAI NOI TENDINȚE ÎN VIAȚA SEXUALĂ PENTRU UN STIL DE VIAȚĂ SĂNĂTOS

    Viața sexuală este o parte esențială a bunăstării generale, contribuind la îmbunătățirea sănătății fizice...