La data de 02.09.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Structura Centrală, împreună cu polițiști de frontieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, au desfășurat o amplă operațiune de combatere a traficului de migranți, denumită „Operațiunea Traffic Jam”. Acțiunea a fost realizată cu sprijinul structurilor Gărzii de Coastă, Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu, Centrului de Supraveghere și Control al Trecerii Frontierei Aeroporturi București-Otopeni, precum și al Brigăzilor de Combatere a Criminalității Organizate din Pitești și Ploiești, și al Serviciilor de Combatere a Criminalității Organizate din Dâmbovița, Olt și Brăila.
În cadrul acestei operațiuni, au fost puse în aplicare 38 de mandate de percheziție domiciliară în județele Argeș, Dâmbovița, Olt, Prahova și Brăila, într-un caz complex de constituire a unui grup infracțional organizat și trafic de migranți.
Investigațiile au relevat că, în perioada ianuarie – iunie 2023, a fost constituit un grup infracțional organizat specializat în trafic de migranți, care acționa pe o rută transfrontalieră ce includea România, Ungaria și Italia. Grupul era format din cetățeni români care colaborau cu rețele transfrontaliere de trafic, având ca scop organizarea de transporturi ilegale de migranți în schimbul unor sume considerabile de bani.
Ancheta a evidențiat structura piramidală a grupului, în care suspecții aveau roluri bine determinate. Aceștia achiziționau autovehicule, le modificau pentru a ascunde migranții și racolau șoferi dispuși să transporte persoane ilegal, contra unor sume între 300 și 500 de euro per migrant. În perioada ianuarie – august 2024, grupul a continuat activitățile infracționale, perfecționându-și metodele pentru a evita detectarea.
Autoritățile au interceptat mai multe transporturi, confiscând vehiculele și salvând un număr semnificativ de migranți. Ultimul transport a fost oprit la data de 29.08.2024, la granița României cu Ungaria.
Operațiunea a fost sprijinită de echipe specializate, inclusiv de o echipă mobilă a EUROPOL, care a efectuat verificări în baza de date SIENA, și a implicat colaborarea strânsă cu EUROJUST și alte agenții internaționale.