Săptămâna aceasta, polițiștii au constatat aproape 100 de infracţiuni, au aplicat 20 de sancțiuni contravenționale, au confiscat peste 5.000 de kg. de articole pirotehnice și au retras 2 autorizații de comercializare, în cadrul acțiunii naționale ,,Foc de Artificii”, pentru verificarea legalităţii operaţiunilor cu articole pirotehnice desfăşurate de persoanele fizice şi juridice.
În perioada 8 – 14 decembrie a.c., polițiștii din toată țara, sub coordonarea Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase a Poliției Române, au efectuat 367 de acţiuni și controale în complexe, pieţe şi alte obiective și au verificat activitatea a 139 de persoane fizice şi juridice, autorizate să deruleze operațiuni cu articole pirotehnice.
Polițiștii au constatat 96 de infracţiuni și au depistat 99 de persoane fizice şi juridice neautorizate, față de 108 persoane fiind efectuate cercetări în cauze penale.
Totodată, au fost confiscate 5106 kg. de articole pirotehnice, în valoare de aproape 110.000 de lei și au fost retrase 2 autorizații, fiind aplicate 20 sancțiuni contravenționale.
O atenție deosebită a fost acordată deținerii și mânuirii de articole pirotehnice de către copii și tineri. Pentru prevenirea evenimentelor negative în care aceștia ar putea fi implicați, polițiștii au desfășurat 356 de activități de informare în școlile din țară.
Reamintim că, în perioada 21 noiembrie 2017 – 5 ianuarie 2018, din dispoziţia şefului Poliţiei Române, chestor șef de poliţie Bogdan Despescu, poliţiştii acţionează, în toată țara, pentru prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislaţiei privind obiectele pirotehnice.
Exemplu:
*
La data de 8 decembrie a.c., poliţiști specializați în arme, explozivi și substanţe periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Gorj au identificat un tânăr, de 24 de ani, din orașul Târgu-Cărbunești, în timp ce oferea spre comercializare, în locuri publice, 25.700 de articole pirotehnice (artificii, petarde).
Articolele fac parte din categoriile a II-a și a III-a, și erau deținute fără autorizaţie legală pentru efectuarea de operaţiuni cu astfel de produse.
Ulterior, în cauză au fost efectuate percheziții domiciliare la două adrese din Târgu- Cărbunești, de unde au fost ridicate alte 93.600 de articole pirotehnice (artificii, petarde) din categoriile a II-a și a III-a.
Cercetările continuă , sub aspectul săvârşirii infracţiunii de efectuarea de operaţiuni cu articole pirotehnice, fără drept.
*
Poliţia Română reaminteşte că este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine și siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia mediului.
Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului.