Poliţia Română a acţionat, prin Biroul Autostrăzi și Misiuni Speciale, săptămâna trecută, pe tronsoanele de autostrăzi, pentru a verifica dacă transportatorii de persoane şi de mărfuri respectă legislaţia în domeniu și pentru prevenirea accidentelor de circulație și creșterea siguranței pe autostrăzi.
Bilanțul acțiunii: 18 persoane care conduceau cu viteze de peste 180 km/h, cea mai mare viteză înregistrată fiind de 227 km/h; 5 șoferi sub influența băuturilor alcoolice; două infracțiuni la regimul rutier și 390 de sancțiuni contravenționale aplicate.
Acțiunile desfășurate zilnic, în perioada 2 – 8 iulie a.c., de poliţiştii Brigăzii Autostrăzi şi Misiuni Speciale a Poliției Române, au vizat mai multe paliere.
În acțiunile pentru prevenirea accidentelor și siguranța traficului rutier, în cele 7 zile, au fost depistați 18 șoferi care circulau cu viteze de peste 180 km/h pe autostrăzi, 4 dintre aceștia fiind înregistrați de aparatul radar conducând cu peste 200 km/h.
Cea mai mare viteză a fost înregistrată în seara de 6 iulie a.c., când polițiștii Biroului Autostrăzi și Misiuni Speciale au depistat un bărbat, de 42 de ani, din Buzău, care conducea, pe A2, la kilometrul 174, pe sensul de mers București-Constanța, cu viteza de 227 km/h. Acesta a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 2.900 de lei și i-a fost suspendat dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru 90 de zile.
De asemenea, polițiștii au depistat 4 conducători auto ce se aflau sub influența băuturilor alcoolice. Astfel, în cazul unui șofer, de 43 de ani, din județul Timiș, a fost întocmit dosar penal, întrucât valoarea indicată de aparatul alcooltest a fost de 0,78 mg/l alcool pur în aerul expirat. În celelalte 3 cazuri, polițiștii au aplicat sancțiuni contravenționale, fiind luată totodată măsura complementară a reținerii permisului de conducere și eliberarea unei dovezi fără drept de circulație.
În perioada 2 – 6 iulie a.c., s-a acționat pe autostrăzi pentru prevenirea accidentelor de circulaţie cu autovehicule destinate transportului public de persoane și de mărfuri.
Autobuzele care efectuează curse regulate și ocazionale, cât și autovehiculele special destinate transportului de mărfuri au fost verificate, pentru a se vedea dacă sunt respectate normele legale ce reglementează activitatea de transport public de persoane și mărfuri. Astfel, în cele 5 zile, au fost verificate 861 de astfel de autovehicule. În urma abaterilor constatate, au fost aplicate 369 de sancţiuni contravenţionale (dintre care 28 pentru defecţiuni tehnice, 20 pentru folosirea telefoanelor mobile în timpul conducerii autovehiculelor, fără dispozitiv tip ,,mâini libere”, 71 la OG 37/2007 privind perioadele de conducere, pauzele şi perioadele de odihnă ale conducătorilor auto şi utilizarea aparatelor de înregistrare a activităţii acestora, alte 12 la HG 69/2012 – privind condițiile ce trebuie îndeplinite pentru exercitarea ocupației de operator de transport rutier, una pentru conducerea autovehiculului sub influenţa băuturilor alcoolice și trei pentru lipsa valabilităţii inspecţiei tehnice periodice), fiind constatată o singură infracţiune contra siguranței circulației pe drumurile publice. Poliţiştii au reţinut și două permise de conducere, în vederea suspendării dreptului de a conduce autovehicule pe drumul public şi au retras 24 de certificate de înmatriculare.