Am marcat, astăzi, la Muzeul Mineritului din Petroșani, printr-o serie de manifestări culturale, împlinirea a 60 de ani de la înființarea acestei instituții muzeale dedicate istoriei activității extractive pe aceste meleaguri, precum și împlinirea a 70 de ani de la prima sărbătorire a Zilei Minerului Român.
Așa cum am precizat și în alocuțiunea din deschiderea acestor manifestări, în data de 1 august se împlinesc 60 de ani de existență a Muzeului Mineritului și am considerat oportun să punctăm această cifră rotundă și importantă din istoria acestui muzeu. Desigur, Muzeul Mineritului și-a schimbat înfățișarea în urma programului investițional implementat cu fonduri europene și, totodată, și-a lărgit aria de expunere și de adresabilitate. Avem acum și expoziții dedicate turismului montan, dar și un colț etnografic, care aduce în fața vizitatorilor și acest aspect extrem de important al tradițiilor, obiceiurilor momârlanilor din Valea Jiului, astfel încât identitatea noastră ca zonă să fie cât mai bine cunoscută de cei care ne vizitează.
Muzeul Mineritului este un simbol al acestor meleaguri și este și singurul din România, dar pentru mine, ca locuitor al acestor meleaguri, reprezintă mult mai mult de atât, e un muzeu de suflet, astfel că m-am bucurat foarte tare când, la redeschiderea lui, am avut peste 1000 de vizitatori.
Le mulțumesc tuturor celor prezenți astăzi la în sala amenajată în mansarda Muzeului Mineritului, d-lui profesor universitar dr.ing. Mircea Georgescu pentru alocuțiunea sa, precum și valoroșilor scriitori, oameni de cultură, profesori care și-au lansat cele mai noi volume în cadru acestor manifestări, respectiv Marian Boboc, Mihai Bujor Bogdan și Mircea Baron. De asemenea, mulțumesc Consiliului Local Petroșani, care a aprobat desfășurarea acestui important eveniment cultural.
Cu această ocazie, mansarda Muzeului Mineritului a găzduit și o expoziție de fotografie dedicată minerilor a talentatului fotograf Mugur Vărzariu, căruia îi mulțumesc pentru implicare.