Tăcerea șefului IPJ Hunedoara ne-a făcut să credem că este prea ocupat cu explicațiile în fața comisiei Corpului de Control, organism care anchetează aspecte ce țin de managementul comisarului Liviu Dumitru. Astăzi, după mult timp de tăcere, avem și o reacție, un drept la replică pe care-l vom publica nu pentru inspectorul Liviu Dumitru, ci pentru polițiștii onești și dedicați meseriei.
Apreciem interesul inspectorului șef al IPJ-Hunedoara, care a fost deranjat de o situație ce clasa județul pe locul 10 într-un top al celor mai periculoase din România. Liviu Dumitru nu are argumente să conteste locul deloc onorat în condițiile în care topul este realizat chiar de Poliția Română.
Vom publica acest drept la replică deși nu are fundament serios și am aprecia dacă Liviu Gabriel Dumitru ar avea replică și la anchetele publicate de Observatorul Național. Reportaje care-i privesc activitatea și care fac obiectul unor verificări din partea mai multor instituții de control ale statului. Din acest motiv îl rugăm pe cms.șef Liviu Gabriel Dumitru să ne răspundă la următoarele întrebări și promitem că vom publica răspunsurile fără ezitare.
1.Puteți explica din ce cauză ați fost trimis la Sibiu și dacă la întoarcerea la IPJ-Hunedoara ați fost sunat de domnul chestor Despescu, căruia nu i-ați răspuns la telefon?
- Au fost constatate nereguli grave din partea IGPR și MAI cu privire la Paraclisul construit în curtea IPJ-Hunedoara?
3.Vă aflați sau v-ați aflat într-o relație de prietenie cu șeful Corpului de Control al IGPR, dl.Popescu Ioan și vă petreceați inclusiv concediile împreună iar verificările dumnealui v-au favorizat?
4.Aveți în curtea IPJ-Hunedoara un heliport construit ilegal, pentru care nu există documentație depusă la IGPR și MAI?
5.Ați cerut la întoarcerea la IPJ-Hunedoara mai multor șefi de poliție să plece la pensie spunând pe un ton amenințător că: ”așa ar fi mai bine?”
6.Ați avut o întelegere verbală cu șeful SML-Hunedoara prin care polițiștii erau obligați să se semneze într-un registru aflat la ofițerul de serviciu de la Poliția Petroșani, iar după ce semnau conduceau mașina Medicinei Legale cu toate că acest lucru nu era legal ?
7.Ați discutat verbal și telefonic cu polițiști cărora le-ați cerut să facă rapoarte împotriva unor șefi din unitățiile de poliție pe care le conduceți, rapoarte care nu corespund realității?
8.Ați luat singur decizia ca să fie avansați în funcție doar polițistii pe care i-ați agreat dumneavoastră, fără a ține cont sau a cere părerea șefilor de unități de poliție?
9.Ați dat o dispoziție ilegală prin care cereți să fiți informat de ce acțiununi urmează să fie făcute de către subunitățiile de poliție, să fiți informat înainte ca acțiunile să se facă?
- La lucrarea de Doctorat a dvs. ati cerut ca șefii de poliție să vă însoțească la București? Cum au fost pontați acei polițiști? Teza a fost luată de la Tg.Jiu, de la o tipografie, de Ciucă Ștefan fost adjunct la Poliția Petroșani, folsindu-se de resursele și tehnica IPJ?
Așteptăm cu interes răspunsul dumneavoastră, nu doar noi ci și zecile de mii de cititori ai publicației noastre.
Redăm dreptul la replică trimis de IPJ-Hunedoara la materialul – ”Performanță de neegalat a inspectorului șef Liviu Dumitru: Hunedoara se află printre județele cele mai periculoase din România” și vă lasăm pe voi cititorii să trageți singuri concluziile.
IPJ-HUNEDOARA
Către,
REDACŢIA „OBSERVATORUL NAŢIONAL”
În replică la materialul de presă privitoare la faptul că judeţului Hunedoara ar ocupa locul 10 în topul „celor mai periculoase judeţele din România”, conducerea I.P.J. HUNEDOARA se vede nevoită să facă următoarele precizări, ca urmare a faptului că redactorul articolului de presă nu a solicitat, aşa cum ar fi fost deontologic corect, un punct de vedere oficial al instituţiei:
Poliţiştii hunedoreni au acţionat, în anul 2016, în vederea realizării obiectivelor asumate, eforturile acestora concretizându-se în scăderea cu 19,44% a numărului de infracţiuni stradale sesizate, faţă de anul 2015. La nivelul judeţului Hunedoara, în mediul rural, a fost înregistrată o scădere cu 9,07% a numărului total de fapte de natură penală, faţă de anul anterior.
În perioada supusă analizării, infracţiunile contra patrimoniului au scăzut cu 7,34%. Din totalul acestor infracţiuni, furturile au scăzut cu 6,20%, furturile din locuinţe au scăzut cu 9,04%, furturile comise din societăţi comerciale au scăzut cu 3,06%, cele de pe rafturile magazinelor au scăzut cu 9,01%, furturile din autoturisme au scăzut cu 30,95%, în timp ce numărul infracţiunilor de înşelăciune au scăzut cu 7,35%.
Important de precizat este faptul că, în toate cazurile infracțiunilor grave, comise cu violență, autorii au fost identificați şi deferiţi justiţiei.
În anul 2016, urma activităţilor desfăşurate în trafic, a scăzut semnificativ numărul celor care şi-au pierdut viaţa în urma evenimentelor rutiere (-15,2%), păstrându-se trendul descendent al ultimilor ani.
Deşi judeţul Hunedoara prezintă un grad ridicat de urbanizare şi factori criminogeni multipli, datoraţi condiţiilor socio-economice precare, în cursul anului 2016, echipa managerială a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara, împreună cu efectivul din subordine şi în colaborare cu celelalte instituţii de aplicare a legii, a dovedit că deţine potenţialul logistic şi uman necesar pentru diminuarea şi ţinerea sub control a fenomenului infracţional.
Dorim să îi asigurăm pe cititorii ziarului dvs. că poliţiştii hunedoreni vor răspunde în continuare prompt la solicitările cetăţenilor, având potenţialul necesar pentru diminuarea şi controlarea fenomenului infracţional, în vederea protejării intereselor legale ale cetăţenilor.
Pentru o corectă informare a cititorilor publicaţiei dumneavoastră, vă adresăm rugămintea ca, pe viitor, să solicitaţi şi punctul de vedere oficial al I.P.J. HUNEDOARA, exprimat prin purtătorul de cuvânt, în cazuri ce privesc activitatea acestei instituţii.
Cu stimă,
ŞEFUL INSPECTORATULUI
Comisar şef de poliţie
DUMITRU LIVIU GABRIEL