Activele sistemului de pensii private au depășit 14 miliarde de euro
Valoarea activelor totale, aflate în administrare la nivelul întregului sistem de pensii private, a ajuns la 30 septembrie 2020, la 72,58 miliarde de lei, în creștere cu 17,96% față de septembrie 2019, depășind astfel pragul de 14 miliarde de euro.
Această evoluție a avut la bază doi factori importanți: creșterea contribuțiilor cu 5,61% și obținerea unui profit de 1,35 miliarde de lei, la nivelul întregului sistem de pensii private.
În primele nouă luni ale anului 2020 au fost virate către fondurile de pensii private contribuții în valoare de 6,95 miliarde de lei, în creștere cu 5,61% față de contribuțiile din primele nouă luni din anul 2019 (6,58 miliarde de lei).
Totodată, creșterea activelor peste nivelul contribuțiilor, în intervalul ianuarie – septembrie 2020, a fost de 1,17 miliarde de lei. Fondurile de pensii private au reușit nu doar să acopere impactul negativ asupra piețelor financiare cauzat de declanșarea pandemiei COVID-19, ci au obținut și un profit pentru cei 8,10 milioane de participanți. Adăugând și plățile de activ net efectuate către participanții care au ieșit din sistem, ca urmare a pensionării sau invalidității în primele nouă luni ale anului, în valoare de 181 milioane lei, rezultă un profit la nouă luni de 1,35 miliarde de lei.
În acest context, trebuie menționat faptul că în perioada martie – septembrie 2020 indicele BET a avut o evoluție pozitivă de 18,35%, iar indicele EUROSTOXX600 a crescut cu 16,83%. În același timp, randamentul titlurilor de stat a coborât de la 4,56% la 3,7% (randament mai mic, preț mai mare, deci evaluare mai mare).
Evoluția contribuțiilor brute din sistemul pensiilor private
sept. 2019 – sept. 2020 (mld. lei)
La 30 septembrie 2020, în sistemul pensiilor private erau înregistrați 8,10 milioane de participanți, cu 3% mai mulți față de sfârșitul lunii septembrie 2019 (7,87 milioane de participanți).
Evoluția numărului de participanți din sistemul pensiilor private
sept. 2019 – sept. 2020 (mil. participanți)
Contextul global
Pandemia COVID-19 a generat corecții masive pe piețele financiare în primul trimestru al anului 2020. În perioada menționată, piețele au experimentat unul dintre cele mai abrupte declinuri din istoria recentă, cu volatilitate ridicată și contracții de lichiditate. Răspunsul politic masiv atât fiscal, monetar, cât și de reglementare, a ajutat piețele să recupereze mare parte din pierderile din primul trimestru. Pe lângă riscurile economice și sociale asociate celui de al doilea val al pandemiei din toamnă, trebuie avute în vedere și riscurile la nivel global generate de un potențial război comercial dintre SUA și China, cu repercusiuni severe asupra piețelor financiare fragilizate de evoluțiile pandemiei.
Posibila decuplare dintre performanța piețelor financiare și economia reală ar putea genera o volatilitate ridicată, cu afectarea valorii activelor. De asemenea, sprijinul guvernamental, pentru sectoarele afectate de pandemie (fie prin contribuții proprii, fie prin scheme UE) și pentru piața muncii, este vital în vederea susținerii economiei și evitării unei contracții severe a consumului intern.
Deși primele două trimestre ale anului 2020 au fost puternic afectate de pandemia COVID-19, programele de sprijin lansate de guverne (fiscale și monetare) și revenirea piețelor financiare au permis ca sistemul de pensii private să revină la valorile de dinainte de pandemie, înregistrând chiar și o creștere a valorii activelor, respectiv a profitului în beneficiul participanților.