Asociația Declic depune plângere penală față de ministrul Mediului și Apele Române: recepția barajului încalcă hotărârea Tribunalului Cluj de suspendare a lucrărilor.
Comunitatea Declic depune plângere penală după ce ministrul Mediului, Tanczos Barna, și Apele Române au recepționat și inaugurat barajul de la Mihăileni, în ciuda unei decizii judecătorești de suspendare a lucrărilor. Judecătorii au constatat că barajul a fost ridicat fără autorizație de construire și au dispus, de urgență, oprirea tuturor lucrărilor.
Decizia Tribunalului Cluj a fost emisă pe 22 martie, în procedură de urgență. Astfel, prin ordonanță președințială, judecătorii au dispus suspendarea lucrărilor de construcție din cauza lipsei autorizației. Plângerea a fost depusă de Asociația Declic.
,,Este o sfidare fără margini a justiției române, făcută de ministrul Mediului. De protejarea mediului nici nu mai poate fi vorba. Judecătorii au constatat că barajul a fost ridicat fără autorizație, au dispus suspendarea lucrărilor pe 22 martie, însă autoritățile, o săptămână mai târziu, pur și simplu au încălcat decizia judecătorească. Este un act grav pentru care ministrul Mediului și cei responsabili trebuie să răspundă’’, a declarat Roxana Pencea-Brădățan, reprezentanta Comunității Declic.
Acumularea de la Mihăileni de pe râul Crișul Alb, județul Hunedoara, este un proiect care datează din perioada regimului comunist, din 1987. În 2017, Administrația Națională ,,Apele Române’’ a revitalizat proiectul și a cerut un certificat de urbanism pentru a elabora proiectele necesare obținerii autorizației de construcție, care însă nu a mai fost emisă niciodată. Din 2021, deși fără autorizație, lucrările au fost efectuate de firma Socot S.A. din Târgu-Mureș. Mai mult, în declarațiile de la inaugurare, ministerul a recunoscut că a alocat, în ultimii doi ani, 34 de milioane de lei pentru finanțarea acestei lucrări fără autorizație, dar și fără studiu de impact asupra mediului.
,,Nu putem să nu ne întrebăm ce interese au fost la mijloc ca să aloci 7 milioane de euro pentru o lucrare care nu avea nici măcar autorizație de construcție, darămite documentație de mediu? Avem încredere că justiția va face lumină și în acest caz, de aceea vom continua demersurile noastre din justiție și la Parchet, printr-o plângere penală. În acest moment, avem deja pe rol procesul de fond de oprire a proiectului’’, a completat Roxana Pencea-Brădățan, reprezentanta Comunității Declic.
Ministerul Mediului, Apele Române și Consiliul Județean Hunedoara au ignorat decizia Tribunalului Cluj de suspendare a lucrărilor de construcție la barajul de la Mihăileni și au inaugurat și recepționat barajul, deși a fost ridicat fără autorizație de construire și documentație de mediu.
În aceste condiții, barajul de la Mihăileni, de pe râul Crișul Alb, poate avea efecte ireversibile asupra mediului. Odată finalizat barajul, sectoare ale râului Crișul Alb și afluenții acestuia vor fi complet deteriorați, iar situl Natura 2000 Defileul Crișului Alb va fi și el afectat. Mai mult, specialiștii avertizează că în spatele barajului se va forma o acumulare artificială, care va emite metan, gaz cu impact de 34 de ori mai intens decât CO2.