Preparare
1.Se zdrobesc cu grijă păstăile de cardamom, cu partea lată a unui cuțit de bucătărie, ca să se desfacă, apoi se scot semințele. Păstăile se aruncă, iar semințele se zdrobesc cu lama cuțitului. (Acest lucru poate fi făcut și folosind un mojar.)
2.Se pun într-o cratiță merele, curmalele (fără sâmburi și tocate grosier), semințele zdrobite de cardamom și scorțișoara împreună cu 200 ml apă. Se dă amestecul în clocot, la foc mediu, amestecând ocazional. Se micșorează flacăra și se fierb 10 minute, până ce merele sunt gătite, iar curmalele sunt moi și pulpoase. În acest timp se amestecă ocazional.
3.Se ia cratița de pe foc și se lasă să se răcească. Când mixtura de mere este rece, se incorporează brânza ricotta. Se păstrează dipul acoperit, în frigider. (Se păstrează bine maximum 3–4 zile.)
4.Se servește într-un bol sau alt vas adânc înconjurat de un asortiment de crudități.