În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 1038 din 10 iunie 2015, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispoziţiilor art.483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatului
PANTEA DUMITRU, la data faptei director general al S.C. Hidro Prahova S.A., societate cu capital integral de stat la care Consiliul Județean Prahova este acționar majoritar, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită.
În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 5 iulie 2011 – 1 septembrie 2012, inculpatul Pantea Dumitru, în calitate de director general al S.C. Hidro Prahova S.A., societate cu capital integral de stat la care Consiliul Județean Prahova este acționar majoritar, a primit suma totală de 50.400 lei, disimulată sub forma unor drepturi salariale plătite de o societate controlată de inculpatul Boeru Gheorghe, în schimbul sprijinului acordat firmei administrate de acesta din urmă, pentru câștigarea, la o licitație, a contractului de „Asistență tehnică pentru managementul proiectului, proiectare și supervizare lucrări” cu SC Hidro Prahova SA.
Concret, ajutorul acordat de inculpatul Pantea Dumitru s-a materializat prin:
– furnizarea de date și informații de la comisia de evaluare a ofertelor și furnizarea unor date tehnice necesare adaptării documentației pentru câștigarea contractului de achiziție publică,
– desemnarea unor persoane de încredere în comisia de evaluare a ofertelor,
– punerea la dispoziția firmei favorizate, a răspunsurilor SC Hidro Prahova SA Ploiești, la căile de atac formulate de către participanții nemulțumiți la licitație (informații ce au fost folosite ulterior de firma respectivă la Consiliul Național de Soluționare al Contestațiilor – C.N.S.C. și la Curtea de Apel Ploiești pentru a se menține decizia de atribuire a contractului).
Ulterior, întrucât contractul inițial nu prevedea ca SC Hidro Prahova SA (beneficiar) să realizeze plăţi în avans către firma câștigătoare (consultant), inculpatul Pantea Dumitru a insistat pentru modificarea condiţiilor de atribuire a contractului de consultanţă și încheierea unui act adiţional care prevedea plata avansului.
În prezenţa avocatului, inculpatul Pantea Dumitru a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv:
– 2 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și 6 luni și interzicerea pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat și de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunilor.
Inculpatul Pantea Dumitru va fi obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul următoarelor entități: Primăria comunei Ciolpani, județul Ilfov și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Ilfov – Centrul de Bătrâni Ciolpani.
Dosarul de urmărire penală privind pe inculpatul Pantea Dumitru, împreună cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei a fost trimis la Tribunalul Prahova.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.