Singurul campion paralimpic din istoria României nu agață bicicleta în cui la 42 ani. Președinte de federație, tată a trei copii cicliști și manager a primei echipe continentale din România, Eduard Novak participă în perioada 14-17 martie la Campionatul Mondial de pistă de la Apeldoorn (Olanda). Sub tricolor va concura în Țara Lalelelor și Eduard Moescu (categoria C2).
Cvintuplul campion mondial vrea să aducă puncte pentru Tokyo 2020, iar România să meargă cu 3 sportivi la Jocurile Paralimpice. Eduard Carol Novak va concura în 4 probe (urmărire 4 kilometri, 1km invididual, scratch și omnium – o proba nou introdusă) la categoria C4 și vrea o nouă medalie. „Cred că sunt cel mai în vârstă sportiv de performanță activ din România. Visul olimpic nu se stinge niciodată și când ai gustat din acel sentiment de a urca pe podium, toată viața vei vrea să repeți acest lucru”, spune campionul paralimpic de la Londra 2012.
Ciucanul s-a pregătit în ultima perioadă pe velodromul de la Plovdiv și spune că se simte ca la prima tinerețe.”Mă simt în formă. Se poate obține o medalie la 4 km urmărire, proba mea favorită. Obiectivul este să adunăm puncte și pentru Tokyo deoarece vreau să calificăm trei sportivi paralimpici. Ne dorim totodată să avem minimum un sportiv calificat la șosea și unul la mountainbike. Asta ar însemna că suntem o federație cu rezultate”, a precizat Eduard Novak, președinte al FR Ciclism.
Team Novak se va baza pe columbieni
În perspectiva Jocurilor Paralimpice de la Tokyo, Novak va concura și alături de echipa sa continentală la mai multe curse interne și internaționale. Dacă în sezonul trecut, greul a fost dus de cicliștii ucraineni, în 2019 Team Novak schimbă strategia. Cu ajutorul lui Cristiano Vallopi (antrenorul lui Novak), gruparea harghiteană va conta pe mai mulți columbieni. Lor li se vor adăuga cicliști tineri de la Academia Novak. „Din ce în ce mai mult, vom lucra cu tineri. De doi ani, am înființat Academia Novak. Antrenorul meu este noul antrenor al Columbiei, momentan cea mai puternică națiune în ciclism, probabil vom avea o colaborare cu federația columbiană. O să avem câțiva columbieni, de anul acesta, care vor ajuta echipa”.
Turul României, la 2000 metri și la Arcul de Triumf
Revenită după cinci ani de absență în calendarul internațional cu ocazia Centenarului Marii Uniri, „Mica Buclă” va avea un traseu spectaculos în 2019. Competiția a urcat în ranking-ul UCI la cota 2.1 și va aduna la start cicliști de top din lume. Turul României va porni din Baia Mare, va ajunge prin Cluj și Brașov și va avea în premieră istorică o urcare la Piatra Arsă la 1950 metri. Finișul va avea loc pe traseul dintre Piața Victoriei și Arcul de Triumf. România va beneficia în total de 4 concursuri UCI de categoria 2.1 (Turul Bihorului 7-9 iunie, Turul Sibiului 3-7 iulie, Turul Ținutului Secuiesc 6-10 august, Turul României 11-15 septembrie). ” Sunt fericit și noroc că am sub umbrela federației organizatori care și-au asumat o mare responsabilitate de a organiza concursuri de categoria 2.1. Mă bucur că avem organizatori privați, independenți de federație. Rolul nostru este doar să îi sprijinim. Avem astfel patru mari competiții internaționale și vom avea în România cicliști din țări cu tradiție”, a punctat președintele FR Ciclism.