Guvernul României a adoptat recent Ordonanța de Urgență cunoscută sub denumirea de „Ordonanța Trenuleț”, care introduce măsuri de austeritate menite să reducă cheltuielile publice în anul 2025.
Principalele prevederi ale ordonanței includ:
Înghețarea salariilor bugetarilor: Salariile angajaților din sectorul public vor rămâne la nivelul lunii decembrie 2024 pe parcursul anului 2025.
Suspendarea angajărilor în sectorul public: Nu vor fi efectuate noi angajări la stat în 2025, cu excepția posturilor esențiale.
Anularea majorării pensiilor: Pensiile nu vor mai crește cu 12% de la 1 ianuarie 2025, așa cum era planificat inițial.
Eliminarea voucherelor de vacanță: Bugetarii nu vor mai beneficia de vouchere de vacanță în anul 2025.
Aceste măsuri au fost justificate de Guvern prin necesitatea reducerii deficitului bugetar și asigurarea sustenabilității financiare a țării.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, deși aceste decizii sunt nepopulare, ele sunt esențiale pentru stabilitatea economică a României: „Scopul meu nu este să fiu popular, ci să iau decizii bune pentru România.”
Reacțiile din partea sindicatelor și a societății civile au fost critice, exprimându-se îngrijorări cu privire la impactul acestor măsuri asupra nivelului de trai al populației.
Ordonanța a primit aviz nefavorabil din partea Consiliului Economic și Social (CES) înainte de adoptare, însă avizul CES are caracter consultativ.
Guvernul a subliniat că aceste măsuri sunt temporare și necesare pentru a evita o criză economică majoră, urmând ca situația să fie reevaluată pe parcursul anului 2025.