În decursul acestui sfârșit de săptămână, la nivel național, pompierii salvatori au intervenit cu promptitudine pentru gestionarea optimă a celor peste 4.000 de situații de urgență.
Astfel, în ultimele trei zile, un procent de aproximativ 80% din numărul total al misiunilor a constat în cazuri pentru acordarea primului ajutor calificat, în urma cărora 3.266 de persoane au fost asistate medical de către echipajele SMURD, iar 22 au fost salvate din situații critice.
Pe lângă intervențiile destinate acordării asistenței medicale de urgență, echipajele operative și-au concentrat eforturile și pe acțiunile destinate protecției comunităților locale, unde s-a acționat pentru gestionarea optimă a celor 623 de situații pentru căutarea, deblocarea, salvarea persoanelor și animalelor din medii ostile vieții, fenomene hidrometeorologice periculoase, accidente din domeniul CBRN, precum și alte situații de urgență.
Totodată, o atenție deosebită a fost acordată și accidentelor rutiere, echipajele de descarcerare acționând în 18 situații pentru extragerea victimelor blocate în autoturisme.
De asemenea, în acest sfârșit de săptămână, echipajele de stingere au acționat pentru localizarea și lichidarea celor 207 incendii izbucnite la nivel național. Din totalul acestora, 51 au fost înregistrate la arderi necontrolate, suprafața de teren afectată fiind de peste 30 de ha.
În perioada de referință, pe întreg teritoriul țării, au fost transmise 24 de mesaje de avertizare a populației prin intermediul sistemului RO-ALERT, 16 dintre acestea semnalând prezența animalelor periculoase (urși), în județele AB, AG, BV, GJ, HR, IS, NT, SV, VL și VN, iar 6 privind posibilitatea producerii unor fenomene hidrometeorologice periculoase în județele AG, BZ, CS, CV, DB, GJ, HD, PH, VL și VN.
Concomitent cu aceste tipuri de misiuni, pompierii militari au fost la datorie pentru limitarea și înlăturarea efectelor generate de fenomenele hidrometeorologice prognozate pentru această perioadă. Astfel, în perioada 11 noiembrie, ora 07:00 și 12 noiembrie, ora 07:00, salvatorii au acționat în 12 localități din 8 județe (AR, BN, CL, GR, HR, HD, IF și TR), precum și în Municipiul București pentru îndepărtarea celor 28 de copaci prăbușiți din cauza vântului, în urma cărora au fost afectate 4 autoturisme.
Misiunile pompierilor derulate în zonele de graniță au continuat și în această perioadă, astfel că, IGSU a alocat mijloace și personal de intervenție, în sprijinul autorităților și implicit a cetățenilor străini veniți în România.