Pompierii au intervenit la peste 21.000 de incendii în primele şase luni ale anului 2019, fiind înregistrată o creştere semnificativă a numărului incendiilor de vegetaţie, a anunţat, joi, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).
„În perioada de referinţă, pompierii au acţionat pentru stingerea a 21.174 incendii (11.779 dintre acestea de vegetaţie uscată). O particularitate a primului semestru este constituită de creşterea semnificativă a numărului incendiilor de vegetaţie uscată, cu aproximativ 300% faţă de perioada similară a anului trecut. Acest aspect este o consecinţă a numărului mare de arderi necontrolate înregistrate în primele luni ale acestui an, ca urmare a curăţării terenurilor agricole prin incendiere”, se arată într-un comunicat al IGSU.
Conform aceleiaşi surse, acţiunile de intervenţie în situaţii de urgenţă au însumat la nivel naţional, în primele şase luni ale anului în curs, 243.030 de misiuni, în creştere cu 12% faţă de perioada similară a anului trecut.
„Din totalul misiunilor derulate, 195.577 au aparţinut serviciilor mobile de urgenţă, reanimare şi descarcerare (SMURD), în urma cărora 183.946 adulţi şi 16.862 copii au beneficiat de prim-ajutor şi asistenţă medicală de urgenţă, în creştere cu 7% faţă de perioada similară a anului trecut”, precizează IGSU.
În primul semestru al acestui an s-au desfăşurat la nivel naţional 23.239 de controale la operatori economici, instituţii şi alte categorii de obiective, în creştere cu 19% faţă de perioada similară a anului 2018. În urma acţiunilor derulate în teren, au fost constatate peste 80.000 de deficienţe, pentru care s-au aplicat 50.949 avertismente şi 7.198 amenzi în cuantum total de 26.080.572 de lei.
În urma controalelor efectuate nu au fost identificate situaţii care să determine încălcarea gravă a cerinţelor de securitate la incendiu, astfel că nu s-a impus dispunerea măsurii complementare de oprire a funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor pentru niciunul dintre obiectivele verificate.
„Pe lângă identificarea şi înlăturarea disfuncţionalităţilor specifice, specialiştii în prevenirea situaţiilor de urgenţă au asigurat instruirea personalului angajat, astfel încât aceştia să cunoască şi să respecte regulile de prevenire a incendiilor şi au desfăşurat exerciţii de evacuare cu personalul aflat la locul de muncă”, se mai menţionează în comunicatul IGSU.