Două femei sunt plimbate de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Hațeg la Poliția Hațeg, probabil până mor cu dreptatea în mână. Nici la Parchet lucrurile n-au fost simple pentru victime, pentru că au fost atenționate de o angajată : ”că treaba e cam complicată”, funcționara de la Registratură referindu-se, probabil, la faptul că plângerea penală depusă de victimă este îndreptată împotriva unui afacerist notoriu din Hațeg. IPJ Hunedoara poate și trebuie să urgenteze instrumentarea acestui dosar.
Ce s-a întâmplat?
Două angajate ale unei firme din Hațeg au decis să-și dea demisia de la firma afaceristului din Hațeg și au solicitat returnarea sumelor reținute drept garanții. Cele două femei nu și-au primit banii și au făcut plângere la ITM Hunedoara. Inspectorii ITM au făcut verificări la societatea în cauză și au descoperit că pe numele celor două angajate au fost emise acte din care reieșea că li s-au restituit garanțiile. Doar că respectivele documente sunt false, pentru că nu sunt semnate de angajate, după cum susține una dintre ele. Prin urmare, fiind vorba de un fals, victimele au fost direcționate către Parchet și Poliția Hațeg.
Plimbate de la Poliție la Parchet și invers
Cele două victime sunt încă din septembrie 2022 plimbate pe la instituțiile de anchetă, pentru că cineva a decis că nu este o urgență. Sau poate din alt motiv-interes? Practic, în baza unei dispoziții interne, Poliția Hațeg trebuia să direcționeze dosarul către Serviciul de Criminalitate Economică din cadrul IPJ Hunedoara, dar n-a făcut acest lucru. Din acest motiv ar trebui ca inspectorul șef al IPJ Hunedoara, conducerea instituției, să verifice de ce? Șeful Poliției Hațeg s-a arătat surprins de faptul că victimele știau că dosarul n-ar trebui să stea într-un sertar la Poliția Hațeg, dar… Fiecare dintre victime ar trebui să recupereze câte 6500 de lei de la afaceristul care pare de neatins. O a treia victimă, aflată într-o situație asemănătoare, s-a adresat instanței civile pentru a-și recupera banii. Și în acest caz este însă o problemă mare, pentru că judecătorul a cerut o expertiză grafologică pentru a descoperi cine a comis falsul. După ce va avea dovada că este cu adevărat un fals, acesta poate opri procesul civil și sesiza organele de cercetare penale pentru a demara o anchetă fiind vorba de o faptă penală.