Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis recent că toți judecătorii din România trebuie să aplice unitar legea privind prescripția răspunderii penale. Această hotărâre vine în contextul controversei legate de „Marea Prescripție”, care a dus la încetarea a mii de procese penale, inclusiv cele de corupție.
În urma deciziei, ÎCCJ a clarificat că, atunci când Codul Penal nu prevede întreruperi pentru prescripția răspunderii penale, se va aplica „legea mai favorabilă”. Aceasta înseamnă că, indiferent de tipul dosarului, dacă nu există mențiuni specifice care să întrerupă cursul prescripției, infractorii pot beneficia de prevederi mai favorabile.
Decizia ÎCCJ a venit după hotărârea Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) din vara anului 2023, care a subliniat că hotărârile naționale privind prescripția nu pot încălca dreptul Uniunii Europene. CJUE a impus instanțelor române să lase neaplicate deciziile contrare dreptului UE, chiar dacă acestea ar duce la încetarea unor procese penale.
În practică, hotărârea ÎCCJ poate avea efecte majore, inclusiv rejudecarea unor dosare celebre de corupție și fraudă. Printre cei care ar putea fi afectați se numără fostul președinte al Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, și fiul său, Vlad Cosma, alături de alte nume grele din politică și afaceri.
Această decizie vizează să corecteze problemele generate de hotărârile anterioare ale Curții Constituționale și ale Înaltei Curți, care au dus la închiderea a mii de dosare penale pe baza prescripției, afectând gravitatea infracțiunilor financiare și de corupție.