În Petroșani, polițiștii de la Poliția Municipiului Petroșani și cei de la Serviciul Rutier al Poliției Petroșani nu pot sau nu doresc să ia măsuri împotriva numitului Câmpean Andrei și a concubinei acestuia, Pușkaș Melinda. Cei doi, în mod repetat, își pun copiii și participanții la traficul rutier în pericol, iar autoritățile rămân inactive. Această indolență a funcționarilor publici riscă să ducă la o tragedie pe șoselele din Petroșani.
Poate, prin intermediul articolelor noastre, inspectorul-șef al I.P.J. Hunedoara, Daniel Fețanu, va reuși să mobilizeze polițiștii care, fie nu pot, fie nu vor, fie cu rea credință îl favorizează pe acest „găinar” din Petroșani – Câmpean Andrei, fost vânzător de găini, ca să nu fie înțeleasă greșit expresia. Însă, domnilor polițiști, ce se va întâmpla dacă acești copii vor fi implicați într-un accident rutier și vor deceda? Atunci veți reacționa? Atunci veți lua măsuri?
Apropo, fotografiile și filmulețul au fost trimise astăzi de către oameni care s-au dus la Liceul Dimitrie Leonida din Petroșani pentru a-și lua copiii de la școală. Oamenii, șoferii sunt indignați că polițiștii nu vor să ia măsuri legale împotriva acestor personaje care, fără pic de jenă, sfidează pe toată lumea și legile în vigoare.
Până atunci, noi le mulțumim celor care ne trimit fotografii și filmulețe cu această familie iresponsabilă și, chiar dacă deranjăm, vom continua să sesizăm instituțiile statului, inclusiv Poliția și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului. În final, cineva va lua măsuri. Sau poate nu.
În România, transportul copiilor pe trotinete electrice poate încălca mai multe legi și reglementări legate de siguranța rutieră și protecția copilului. În funcție de circumstanțele specifice, aceste încălcări se pot încadra în următoarele prevederi legale:
1. Codul Rutier (OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice)
Art. 70 alin. (1): Participanții la trafic au obligația de a respecta regulile de circulație și de a adopta un comportament preventiv, pentru a nu pune în pericol viața și integritatea corporală a celorlalți participanți la trafic.
Transportul copiilor pe trotinete electrice poate pune în pericol atât copiii, cât și ceilalți participanți la trafic, ceea ce încalcă acest principiu fundamental.
Art. 12 alin. (1): Trotinetele electrice sunt considerate vehicule pe două roți și trebuie să respecte reglementările aplicabile bicicletelor, fiind interzisă circulația lor pe trotuare sau în zone destinate exclusiv pietonilor, cu excepția pistelor de biciclete.
Dacă trotineta este utilizată în zone nepermise sau cu pasageri suplimentari, poate fi considerată o încălcare a legilor privind utilizarea acestui tip de vehicul.
Art. 101 alin. (1) și Art. 99 alin. (1): Prevede sancțiuni pentru transportul necorespunzător al pasagerilor pe vehicule care nu sunt omologate sau echipate în mod corespunzător pentru astfel de transporturi.
Transportul copiilor pe trotinete electrice nu este permis de lege, deoarece acestea nu sunt proiectate pentru a transporta mai mulți pasageri.
2. Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului
Art. 89 alin. (1): Părinții sau reprezentanții legali au obligația de a asigura copiilor un mediu sigur și de a lua toate măsurile necesare pentru a preveni expunerea acestora la pericole.
Transportarea copiilor pe o trotinetă electrică, fără măsuri de siguranță adecvate (căști de protecție, echipament corespunzător etc.) și fără a respecta legislația rutieră, poate fi interpretată ca o expunere a copilului la pericol și poate atrage atenția autorităților de protecție a copilului.
Art. 96 alin. (2): Părinții sunt obligați să își îndeplinească atribuțiile cu privire la îngrijirea și siguranța copiilor într-un mod care să asigure dezvoltarea sănătoasă fizică și psihică a acestora.
Acțiunile părinților care transportă copii pe trotinete electrice fără măsuri de siguranță adecvate pot fi considerate o încălcare a drepturilor copilului la o dezvoltare sănătoasă și la protecție împotriva oricăror forme de pericol.
3. Regulamentul de aplicare a Codului Rutier
Art. 160 alin. (1): Copiii cu vârsta sub 14 ani nu au voie să conducă vehicule pe drumurile publice. Totodată, pasagerii transportați pe vehicule (inclusiv biciclete sau trotinete) trebuie să fie transportați în condiții de siguranță și pe vehicule omologate pentru astfel de activități.
Trotinetele electrice nu sunt omologate pentru transportul pasagerilor, iar copiii nu pot fi transportați în siguranță pe un astfel de vehicul, mai ales dacă nu se respectă măsurile de siguranță corespunzătoare.
4. Răspunderea părinților
Codul Civil Român (Art. 1372): Prevede răspunderea părinților pentru prejudiciile cauzate de copiii minori aflați sub supravegherea lor. Aceasta se aplică și în cazul accidentelor în care sunt implicați copiii.
Părinții pot fi considerați responsabili civil sau penal pentru orice prejudiciu suferit de copii sau cauzat altor persoane în urma unui accident în care aceștia au fost implicați, din cauza nerespectării legislației rutiere.
5. Sancțiuni
Amenda pentru nerespectarea regulilor de circulație în cazul trotinetelor electrice și al transportului necorespunzător de pasageri poate varia în funcție de gravitatea faptei. Aceste sancțiuni pot include amenzi între 870 și 1.160 lei (4-6 puncte de amendă) conform Codului Rutier.
În cazurile de neglijență parentală sau expunerea copilului la pericol, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului poate interveni, inclusiv cu sancțiuni sau măsuri de protecție a copilului, în situațiile grave.
Câmpean Andrei și concubina sa, Pușkaș Melinda, prin transportul copiilor pe trotinete electrice, pot încălca legislația rutieră și pe cea privind protecția copilului. Expunerea copiilor la riscuri de accidente rutiere și nerespectarea reglementărilor în vigoare sunt fapte ce pot atrage sancțiuni și intervenții din partea autorităților competente.