Pe 16 iulie 2019, tabăra Căprioara din Județul Hunedoara a primit a treia serie de participanți din cadrul Taberelor ARC, proiect derulat de Ministerul Românilor de Pretutindeni. În această serie au ajuns în România copii din Cehia, Iordania, Palestina, Ungaria și Emiratele Arabe Unite.
Astăzi, cei mici au vizitat Muzeul Textilelor, unic în estul Europei, aflat în comuna Băița. Copiii au fost însoțiți de Natalia-Elena Intotero, ministrul pentru Românii de Pretutindeni, precum și de primarul comunei Băița, Damian Diniș.
Muzeul are o poveste aparte, fiind înființat de o familie de români care a revenit în țară după aproape trei decenii în SUA. Florica Zaharia a emigrat în America în anii ’80 și a avut o carieră impresionantă la Muzeul Metropolitan din New York.
Primul muzeu al textilelor din România cuprinde aproape 10.000 de piese, adunate de Florica şi Romulus Nicolae Zaharia împreună cu fiica lor. Lor li se adaugă alte 2.000 de piese donate de Muzeul Metropolitan de Artă din New York.
Tinerii oaspeți au avut ocazia să afle atât povestea unui proiect unic, realizat de români care au ales să se întoarcă acasă, precum și faptul că în țara noastră se pot realiza lucruri frumoase, atunci când există determinare și dorință.
Ziua copiilor va continua la Țebea, la Panteonul Moților, un loc încărcat de istorie, unde se află mormântul Crăișorului Munților, Avram Iancu, dar vor ajunge și la Muzeul Aurului din Brad, care are o colecție unică în Europa.
În acest moment, Ministerul Românilor de Pretutindeni are în plină desfășurare Taberele ARC, un proiect gândit pentru reconectarea cu România a copiilor români din diaspora, dar și a copiilor etnici români din comunitățile istorice. O experiență pe care Ministerul Românilor de Pretutindeni a reușit să o ofere, în acest an, unui număr de 3000 de copii. În tabere se află acum a treia serie de copii, în cele patru locații din țară – Căprioara, Săcelu, Oglinzi și Sulina.