Moţiunea de cenzură intitulată „Guvernul Dăncilă trebuie demis! Fără OUG-uri, fără parole de acces şi fără cozi la vot” va fi dezbătută şi votată marţi de plenul reunit al Parlamentului.
Moţiunea de cenzură a fost depusă şi citită săptămâna trecută în plen de deputatul liberal Gigel Ştirbu.
Documentul este semnat de 173 de parlamentari aparţinând grupurilor PNL, USR, PMP, UDMR şi neafiliaţi.
Preşedintele PRO România, Victor Ponta, a anunţat că, deşi parlamentarii partidului nu au semnat moţiunea, vor vota în favoarea acesteia.
Joia trecută, preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că şansele moţiunii de cenzură sunt mai mari decât la celelalte moţiuni de după decembrie 2016, susţinând că, până la acel moment, se putea baza pe 214 – 215 voturi, „nu foarte departe” de cele 233 necesare pentru a trece moţiunea, iar negocierile individuale vor continua „până în ultima zi”.
Premierul Viorica Dăncilă, preşedinte interimar al PSD, a anunţat că la moţiune senatorii şi deputaţii social-democraţi vor asigura cvorumul de şedinţă, dar nu votează. Dăncilă a precizat că parlamentarii PSD care vor vota moţiunea de cenzură riscă să fie excluşi din partid de organizaţiile din care fac parte.
Pentru a fi adoptată este nevoie de 233 de voturi favorabile. Conform calculelor, parlamentarii Opoziţiei sunt: 93 – PNL, 40 – USR, 17 – PMP, 30 – UDMR, iar PRO România are 24, în total fiind 204.
De cealaltă parte, PSD are 208 parlamentari, iar ALDE – 31, în total fiind 239 de deputaţi şi senatori ai puterii. Mai sunt 17 deputaţi ai minorităţilor naţionale, care ar putea fi atraşi, la negocieri, să voteze moţiunea, precum şi 5 parlamentari neafiliaţi.
În moţiunea de cenzură se arată că România are nevoie urgentă de un guvern cu o viziune proeuropeană, cu maximum 15 ministere, nu cu 27, orientat către priorităţile de dezvoltare a ţării: educaţia, sănătatea, investiţiile publice şi atragerea fondurilor europene.
Opoziţia mai are nevoie de 14 voturi ca să dărâme guvernul PSD-ALDE.