Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a organizat, în perioada 22-24 februarie 2019, la Craiova, “Reuniunea la nivel de experți privind măsuri de reîntoarcere acasă a diasporei și de informare pe tema traficului de persoane”, acesta fiind primul eveniment derulat de minister în contextul exercitării de către România a Preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene. La reuniune au participat invitați din state ale Uniunii Europene, precum și reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe, ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, ai Biroului de Combatere a Criminalității Organizate, ai Organizației Internaționale pentru Migrație, Ministerului Muncii și Justiției Sociale, instituții cu care MRP se coordonează în permanență pentru a veni în sprijinul românilor de pretutindeni.
Lucrările au fost deschise sâmbătă, 23 februarie 2019, la Universitatea din Craiova (Infrastructura de cercetare în știinţe aplicate – INCESA), de subsecretarul de stat Victor Ionescu, cu participarea secretarului de stat MRP Victor Alexeev, a reprezentanților instituțiilor partenere, ai autorităților locale, ai Parlamentului României și ai cultelor. Victor Ionescu s-a referit la prioritățile Președinției României la Consiliul Uniunii Europene și temele propuse de MRP pe agenda europeană. În acest context, demnitarul a menționat caracterul de pionierat al dezbaterilor la nivel european pe teme privind diaspora din UE. În următoarele sesiuni ale evenimentului, derulate la INCESA și la sediul Consiliului Județean, în 23 și 24 februarie, experți din țări precum Grecia, Franța, Marea Britanie, Lituania, Ungaria, Malta, Italia, Cipru au prezentat exemple de bune practici privind modalitățile de integrare, reîntoarcere și reinserție socio-profesională a cetățenilor în țările de origine. De asemenea, au fost prezentate și dezbătute opinii și propuneri privind necesitatea coordonării la nivel european a politicilor privind diaspora.
“Reuniunea a prilejuit un schimb de bune practici la nivel european în domeniul informării eficiente a cetățenilor în momentul în care aceștia hotărăsc să călătorească sau să se stabilească într-una dintre țările din spațiul comunitar. În același timp, dată fiind preocuparea pentru diaspora, existentă la nivelul tuturor statelor membre, participanții la reuniune au apreciat că manifestarea la nivel european, integrat, a acestei preocupări ar spori gradul de coeziune a politicilor privind diaspora”, a spus subsecretarul de stat Victor Ionescu.