Potrivit studiului Agenţiei Europene pentru Drepturile Fundamentale privind violenţa asupra femeilor, 3 din 10 românce au fost agresate fizic, verbal sau psihic.
Cert este că, din 2012, de la momentul reglementării ordinului de protecție, numărul cererilor de emitere a acestuia a crescut considerabil. Dacă în 2012 se depuneau 472 de cereri, în 2016 numărul acestora a ajuns la 3.989. În total, între 2012 și 2016 au fost cerute 13.584 ordine de protecție. În aceeași perioadă, au fost trimiși în judecată 6.384 inculpați.
Numărul de cereri de emitere a ordinului de protecție în creștere de la an la an poate indica faptul că victimele violenței domestice sunt mult mai informate, spun specialiștii. Datele transmise în urma interpelării adresate Ministerului Muncii nu reprezintă însă dimensiunea reală a fenomenului, ci doar numărul victimelor violenței în familie beneficiare ale serviciilor sociale.
În România mai sunt necesare câteva armonizări legislative și avem în continuare o infrastructură limitată în ceea ce privește centrele de consiliere pentru femeile care sunt agresate fizic sau psihic.
Cu toate acestea, în perioada 2012 – 2016, o serie de evoluții semnificative s-au înregistrat în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie. Un efort conjugat care a însemnat colaborarea între societatea civilă, instituțiile cu responsabilități atribuite prin legea specială și puterea legislativă, unde s-a îmbunătățit cadrul legislativ.
Modificările legislative survenite între 2012 și 2016 sunt: Legea 25 din 2012 – introduce ordinul de protecție; Legea 286 din 2009 care a intrat în vigoare la 1 februarie 2014 – introduce Capitolul III – Infracţiuni săvârşite asupra unui membru de familie; HG 250 din 2014 – înființează Departamentul pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați – cu atribuții de coordonare și în domeniul violenței domestice; Legea 351 din 2015 – introduce prevederea judecării dosarelor cu cereri de emitere a unui ordin de protecție în 72 de ore; Legea 30 din 2016 – pentru ratificarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice adoptată la Istanbul la 11 mai 2011.
Ca rezultat direct, a scăzut la jumătate durata medie de judecare a unei cereri de emitere a unui ordin de protecție și de 5 ori durata medie de judecare a unei cereri de emitere a unui ordin de protecție. Și cel mai important, victimele nu mai retrag plângerile în procent la fel de mare ca înainte de aplicarea acestor îmbunătățiri legislative.
Studiile arată și faptul că, în privința acestui fenomen, campaniile de informare, de conștientizare sunt vitale. Femeile trebuie să știe că nu sunt singure și că există soluții. Violența nu este NICIODATA soluția, iar tăcerea nu trebuie încurajată. Femeile sunt jumătatea creativă a lumii, sunt puternice si asumate, iar noi toți suntem responsabili cu asigurarea unui mediu cât mai stabil pentru o lume mai bună.