PSD a câștigat alegerile, în 2016, cu un program care a avut următorul mesaj – mai mulți români în clasa de mijloc. La aproape doi ani de la câștigarea alegerilor, mesajul din program nu a rămas la nivel de slogan, ci a devenit realitate.
Astfel, au fost adoptate măsuri salariale care au venit în sprijinul românilor, iar în paralel au fost implementate mai multe proiecte aplicate, adresate claselor sociale vulnerabile. Alte două proiecte de lege, aflate în diverse etape de avizare, vor veni în sprijinul tinerilor dezavantajați, dar și al oamenilor care doresc să lucreze de acasă.
Primul proiect de lege, care a trecut recent de Senat, prevede ca tinerii aflați în situații defavorabile să poată da concurs pentru ocuparea unui post temporar în instituțiile publice locale. Proiectul se adresează tinerilor care au între 16-26 de ani, ce nu au nici măcar 12 luni de experiență în muncă și care provin din sistemul de protecție a copilului, sau au un copil în întreținere.
Astfel, un procent de 5% din totalul posturilor specifice personalului contractual din instituțiile publice va fi atribuit, în mod exclusiv, acestor tineri, cu condiția ca acestea să fie vacante. La finalul celor 24 de luni, contractul individual de muncă va înceta de drept, iar postul va putea fi ocupat de o altă persoană aflată într-o situație asemănătoare. Proiectul urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaților, care va avea votul decisiv.
Al doilea proiect, denumit telemunca, a primit votul decisiv al Camerei Deputaților, în februarie. Potrivit acestuia, salariații vor avea posibilitatea de a munci de acasă sau din alt loc, însă numai dacă activitatea desfășurată la angajator este îndeplinită cu ajutorul tehnologiei. În desfășurarea activității lor, telesalariații își vor organiza programul de lucru în strânsă coordonare cu angajatorul.
Categoriile sociale vulnerabile vor fi mereu în atenția Guvernului, iar programele implementate vin ca măsuri imediate și eficiente.
Deputat Natalia-Elena Intotero,
Ministrul Românilor de Pretutindeni