Membrii Comunității Declic au protestat, joi, 17 iunie, la Ministerul Sănătății, și au cerut un sistem de raportare transparent și exact al infecțiilor intraspitalicești. După 6 ani de la tragedia de la Colectiv, autoritățile încă lucrează la proiecte pe hârtie și așteaptă finanțarea prin PNRR.
Cu mesajul “Cât o mai lungiți cu nosocomialele?’’, mai mulți membri Declic, alături de acrobați pe picioroange, cu bacterii imprimate pe haine, au împânzit spațiul din fața ministerului. A fost o nouă tentativă de a aduce în fața ochilor autorităților invazia infecțiilor din spitalele din România. Acrobații au ridicat bannerul la nivelul geamurilor de la minister, astfel încât mesajul să fie vizibil pentru cei ce lucrează înăuntru.
Cu acest prilej, reprezentanții Declic au avut o întrevedere cu ministrul Ioana Mihăilă, căreia i-au înmânat petiția „Raportați infecțiile intraspitalicești!”, semnată de 20.000 de cetățeni.
După 6 luni de la prima depunere a petiției la ministerul Sănătății, autoritățile au anunțat, pe post de măsuri, un proiect și o dorință:
1) ministrul Ioana Mihăilă a anunțat că a finalizat un proiect privind înființarea unui Comitet Național pentru Prevenirea și Limitarea Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale, care ar trebui să fie funcțional în 2-3 săptămâni și care va asigura și monitorizarea infecțiilor nosocomiale;
2) pe termen lung, ministrul și-a exprimat intenția de a investi în digitalizarea sistemului de monitorizare și raportare a nosocomialelor, cu mențiunea că va aștepta banii din PNRR, program de finanțare ce se întinde până în 2026.
,,Întrevederea cu ministrul Sănătății ne-a confirmat că am pus întrebarea potrivită pe bannerele de la protest. Răspunsul a fost că, în continuare, autoritățile o lungesc cu nosocomialele. Suntem dezamăgiți că nu există un calendar clar pentru implementarea unui sistem de raportare digital. Faptul că acesta se bazează pe bani din PNRR ne arată că problema va persista în continuare, chiar câțiva ani buni. Mă voi consulta cu semnatarii petiției pentru a decide ce acțiuni vor urma, dar mie îmi este clar că ministerul trebuie să își sporească eficiența’’, a declarat Anduța Karetsou, coordonatorul campaniei Declic.
Găsiți atașate fotografii de la protestul Declic.
Comunitatea Declic este creată din sute de mii de oameni obișnuiți, care trăiesc în România sau în diaspora. În prezent, peste 880 000 de membri activi militează pentru o societate mai dreaptă.
Mai multe detalii despre campanie găsiți aici:
https://www.declic.ro/campaign/raportati-infectiile-intraspiralicesti/
Pentru alte informații,
Anduța Karetsou,
campaigner Declic
Tel 0723 24 31 39
anduta@declic.ro