Pentru prima oară în istorie, capitala Banatului are trei echipe în liga secundă, însă suporterii nu cred că vreuna din ele are șanse reale la promovarea pe prima scenă.
Duminică, înaintea debutului în nou sezon, cu Chindia Târgovişte, care sportiv a ieşit prost pentru că bănăţenii au pierdut cu 1-0 în faţa dâmboviţenilor lui Viorel Moldovan, fanii au creat un moment rar pentru fotbalul românesc. Peste 1.000 de oameni au înfruntat canicula de la orele prânzului şi s-au întâlnit în Piaţa Unirii din Timişoara pentru un „Marş spre un sezon de poveste”, aşa cum chiar ei l-au intitulat. Grupul greu al galeriei lui Poli avea să parcurgă pe jos, prin oraş, cei aproximativ 3 kilometri care îi despărţeau de stadion şi a fost ca la marile cluburi din Germania, fotbalul care a inventat acest gen de deplasare.
La meciul contra Chindiei au venit și fani din diaspora, unii întorcându-se cu emoție pe Dan Păltinișanu după decenii de absență.
Fanii bănățeni: „Liga2 e mai tare anul acesta ca primul eșalon!”
Plini de entuziasm, aceştia sunt siguri că prin contribuţia lor inclusiv financiară vor atrage mai mulţi adepţi, iar la un moment dat un sponsor cu adevărat puternic care să-i ducă în Liga 1. Până atunci, fanii vor rămâne ASU-l din mâneca clubului ASU Politehnica Timişoara şi vor încerca rostogolirea pe Bega a unui bolovan care se speră să devină tot mai mare. Sezonul trecut 500 de oameni au cotizat în medie cu câte 100 de euro, iar în club au intrat astfel aproape 50.000 de euro. Ţinta pentru stagiunea 2018-2019 este creşterea numărului de cotizanţi la minimum 700.
Cu aşa oameni în spate e clar de ce mulţi jucători aleg să joace în violet, când alte propuneri ar putea
fi mai tentante. Ioan Mera, jucător cu 113 meciuri în Liga 1 şi vicecampion în 2011 cu Timişoara lui Marian Iancu, a lăsat totul baltă pentru a se întoarce acasă.
„Suporterii aceştia minunaţi de la Timişoara m-au făcut să mă întorc acasă după nişte experienţe nu foarte fericite în Kazahstan. Când sunt în tribună ai senzaţia că joci fotbal adevărat, nu mai contează în ce ligă. Iar anul acesta vor avea ocazia să le oferim şi nişte meciuri foarte interesante având în vedere câte echipe de tradiţie au promovat. Sper să-i răsplătim cu un fotbal de calitate. Nici în Liga 1 n-am jucat cu asemenea susţinere în spate. Când sari de o vârstă şi eşti pe final de carieră, dar vrei totuşi să te mai simţi fotbalist, o astfel de echipă trebuie să cauţi. Iar eu am fost norocos cu Poli”, a spus căpitanul violeţilor, Ioan Mera.
„După Universitatea Politehnica din Timişoara cel mai mult ne ajută şi ne susţin aceşti suporteri minunaţi care nu sunt alături de noi doar fizic. Tot ceea ce înseamnă marketing la acest club este asigurat de ei. Deplasările, costurile de la meciuri, salariile şi tot ce înseamnă bani cash este asigurat de aceşti suporteri. Ca pondere cred că e vorba de 50% din tot necesarul nostru. Dacă ne uităm la ce cluburi avem acum în campionat mie mi se pare Liga a 2-a mai interesantă decât Liga 1. Ar fi fost bine ca şi drepturile TV să fie puţin mai apropiate de cele din Liga 1, dar e un început bun, pe care să clădim, şi vedem la următoarea negociere unde ne vom afla. Ştiţi, e o vorbă, îi ai aceşti bani, nu-i dai. E clar că e un progres. În anii precedenţi nici nu existam”, a declarat şi Marius Cociu, managerul sportiv al lui Poli.
„Anticipez un sezon de Liga 2 fantastic datorită numelor care sunt acum în campionat, al palmaresului, dar şi al bugetelor. Se va juca până în ultima etapă atât pentru promovare, cât şi pentru salvarea de la retrogradare. Noi avem atuurile noastre, dar nu ştim dacă vom ataca promovarea. Cu aceşti fani minunaţi în spate este posibil orice. Vom da totul în fiecare meci şi dacă vom fi acolo sus nu vom spune nu”, a declarat antrenorul Cosmin Petruescu.