Încă de la primele ore ale dimineţii, echipaje sporite, alcătuite din peste 170 pompieri, ale Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara, Bihor, Gorj şi Alba acţionează pentru evacuarea apei din peste 300 de gospodării din localităţile Crişcior, Peştişu Mic, Josani, Nandru, Bucureşci, Brad, Jeledinţi, Mărtineşti, Spini, Geoagiu, Lunca, Fizeş, Crăciuneşti, Băiţa, Hărţăgani, Simeria şi Cristur.
Pompierii din judeţele Bihor, Gorj şi Alba acţionează, la ordinul inspectorului general al I.G.S.U. Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, general de brigadă Ovidiu Vasilică, solidar cu echipele de intervenţie hunedorene cu 2 motopompe de mare tonaj şi 4 motopompe transportabile.
În total, pompierii intervin cu 25 motopompe în zonele afectate de viituri şi scurgerile de pe versanţi sau ieşirea din matcă a râurilor. În plus, sunt utilizate 19 autospeciale şi mijloace de transport.
Eforturile pompierilor, coordonaţi în teren de inspectorul şef al I.S.U. Hunedoara, locotenent colonel Viorel Demean şi subprefectul judeţului Hunedoara, Fabius Kiszely, sunt susţinute de 13 jandarmi şi voluntari ai comunelor Balşa şi Mărtineşti.
Echipele de intervenţie sunt în continuare în alertă, deoarece bazinele râurilor Crişul Alb şi Mureş se află sub incidenţa codului portocaliu hidrologic, până astăzi la ora 18.00. Totuşi, cotele râurilor sunt în scădere nivelul fiind sub pragul de inundaţie.
Pentru evitarea oricăror accidentări sau îmbolnăviri generate de efectele inundaţiilor Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Iancu de Hunedoara” al Judeţului Hunedoara vă recomandă:
– Nu atingeţi echipamentele electrice dacă sunteţi ud sau dacă staţi în apă. Dacă aţi fost în contact cu apa provenită din inundaţii, curăţaţi-vă bine cu apă necontaminată şi săpun.
– Depărtaţi-vă de liniile de tensiune căzute şi de cabluri electrice. Nu vă apropiaţi de zonele unde au căzut cabluri electrice şi anunţaţi autorităţile despre aceasta.
– Dacă simţiţi miros de gaz sau auziţi un şuierat, aerisiţi locuinţa, părăsiţi clădirea rapid şi anunţaţi operatorul local de gaze naturale.
– Curăţaţi şi dezinfectaţi toate obiectele care au fost în contact cu apa, pentru a evita îmbolnăvirea.
– Consumaţi numai apă îmbuteliată.
Viiturile formate în cursul zilei de ieri au avariat şi colmatat DJ 706 A, care face legătura între localităţile Băiţa şi Lunca, Fizeş şi Barbura. Câteva ore cele trei localităţi, în care locuiesc peste 180 de oameni, au fost izolate însă eforturile angajaţilor de la Drumuri judeţene, care au intervenit cu mijloace specifice, au dus la deblocarea drumului.
De asemenea, tot în cursul zilei de ieri, DN 76, a fost blocat temporar de viituri, în timp ce drumul judeţean 741, ce face legătura între Bucuresci şi Curechiu a fost deteriorat de ieşirea din matcă a afluenţilor râului Crişul Alb. Totodată, DJ 706, între localităţile Vorţa şi Ţebea a fost blocat temporar de o alunecare de teren. Toate disfuncţionalităţile existente pe căile de comunicaţii au fost remediate în cursul zilei de ieri.
Maior,Anemona DODA-ofiţer Informare şi Relaţii Publice