Pentru creditele de consum şi ipotecare, gradul de îndatorare este stabilit, de marţi, 1 ianuarie 2019, la cel mult 40% din venitul net pentru cele în lei şi 20% pentru cele în valută, atât pentru cele accesate de la bănci, cât şi pentru cele de la IFN-uri.
Excepţie face achiziţionarea primei locuinţe, care va avea o rată maximă de îndatorare cu 5 puncte procentuale mai ridicată, respectiv 45% şi 25%. Anterior, gradul de îndatorare nu era limitat. Media pieţei era de 55-60%, dar putea ajunge şi la 80%.
„Gradul total de îndatorare se determină ca pondere a obligaţiilor lunare totale de plată decurgând din credite sau alte finanţări rambursabile în veniturile nete lunare luate în considerare, respectiv veniturile din care s-au dedus obligaţiile fiscale”, se precizează în Regulamentul Băncii Naţionale a României (BNR) nr. 6 din 31 octombrie 2018, care a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 950, din data de 9 noiembrie 2018. Noul regulament al BNR a modificat şi a completat Regulamentul BNR nr. 17/2012 privind unele condiţii de creditare, după cum a decis instituţia la data de 17 octombrie 2018.
Altă excepţie de la noile limite de îndatorare vor fi aplicate pentru: creditele de consum şi imobiliare nou-acordate în fiecare trimestru în limita a maximum 15% din volumul creditelor de consum, respectiv imobiliare acordate de bănci şi IFN-uri, în trimestrul anterior. Această excepţie nu se aplică în cazul creditelor a căror valoare depăşeşte echivalentul în lei al sumei de 250.000 de euro, scrie Mediafax.