Avioane militare ale unor ţări NATO efectuează o serie de exerciţii în scopul pregătirii pentru scenariul „pur fictiv” al unui conflict nuclear, manevrele fiind o reacţie la activităţi ale Rusiei şi ale Coreei de Nord.
Exerciţiul, numit „Steadfast Noon” („Amiază neperturbată”), se desfăşoară până vineri la bazele aeriene Brogel (Belgia) şi Büchel (Germania), unde Statele Unite au armament nuclear, informează publicaţiile The Wall Street Journal şi revistei Focus.
La exerciţii participă avioane din Statele Unite, Belgia, Germania, Italia, Olanda, Cehia şi Polonia.
Manevrele militare efectuate de NATO sunt o reacţie la activităţile militare ale Rusiei şi Coreei de Nord.
Recent, Rusia a efectuat manevre militare de amploare în colaborare cu Belarus, inclusiv teste balistice. Regimul Kim Jong-Un a efectuat o serie de teste balistice şi atomice, ameninţând că un război nuclear poate izbucni în „orice moment”.
Armata rusă a testat o nouă rachetă destinată sistemului Iskander care poate transporta încărcătură nucleară, în cadrul planului de consolidare a apărării Rusiei şi de contracarare a sistemelor antirachetă construite de Alianţa Nord-Atlantică, relatează site-ul agenţiei Tass.
Testul balistic a avut loc miercuri, racheta Iskander fiind lansată din Poligonul Kapustin Iar, situat în regiunea Astrahan, în sud-vestul Rusiei, a anunţat comandantul unităţii militare, Oleg Kislov, citat de site-ul agenţiei Tass. Sistemele Iskander au raze de acţiune de 500 de kilometri.