Potrivit unui comunicat al organizaţiei, raportul Inspecţiei Judiciare din 2021 arată că patru din cinci sesizări având ca obiect infracţiuni împotriva libertăţii şi integrităţii sexuale comise asupra minorilor s-au soluţionat cu clasarea faptelor sau cu renunţarea la urmărirea penală. Ponderea cea mai redusă se înregistrează în cazul violului (74%) şi agresiunilor sexuale (73%), iar cea mai ridicată în cazul racolării minorului în scopuri sexuale (92%).
O evaluare făcută de Salvaţi Copiii România prin efectuarea de interviuri cu specialişti arată că preocuparea instituţiilor statului privind recuperarea copilului este „cea mai puţin vizibilă” pe întregul parcurs. Dacă preocuparea pentru sancţionarea agresorului este „semnificativă”, pentru majoritatea instituţiilor implicate în cazurile de abuz sexual împotriva copiilor, recuperarea din punct de vedere emoţional, psihologic este foarte slabă şi constă în acordarea, doar în unele localităţi, a unor servicii de consiliere minimală.
Restul efortului de reabilitare trebuie suportat de către aparţinător, uneori prin apelul la ONG-uri, fără ca agresorul să fie obligat să suporte costurile acestui efort, semnalează Salvaţi Copiii.