Cristian Moșoiu face parte din categoria sportivilor care fac performanță în ciuda problemelor de sănătate.
Diagnosticat în urmă cu 8 ani cu spondilită anchilozantă, atletul participă la competiții de ultramaraton, la una dintre ele alergând chiar 94 km. Campion național la alergare montană, Cristian Moșoiu a învățat, în timp, să treacă peste durere.
“Poate asta m-a și ambiționat mai tare să fac sport, pentru că problema asta de sănătate nu mă lasă să ma mișc. Am spondilită anchilozantă, este o boală cronică, se inflamează articulațiile și e foarte dureros. Pot să mă trezesc dimineața și să fiu anchilozat, să nu mă pot deplasa. Acum fac un tratament care e destul de scump, niște injecții săptămânale, și asta mă ajută să-mi desfășor activitatea bine. Este o boală care nu se tratează, doar o țin sub control.” – Cristian Moșoiu, campion național la alergare montană.
În perioada precompetițională, Cristian Moșoiu aleargă 25 km pe zi.
“Nu m-am gândit niciodată să mă las, nici de atletism și nici de sport, în general. Îmi place sportul, îmi place mișcarea, este un stil de viață pentru mine și o să fac tot timpul.” – Cristian Moșoiu, campion național la alergare montană
“La Campionatul Mondial de la Brașov, un top 10 ar fi foarte bun.”
Cristian Moșoiu are 31 de ani și se pregătește acum pentru cei 50 km pe care îi va alerga la primul Campionat Mondial de Atletism organizat în România. Competiția va avea loc pe 1 septembrie, la Brașov.
“Eu sunt de aici, din Brasov, și dacă tot e un eveniment atât de important, de ce să nu particip? Eu sunt alergător montan și am zis să încerc și șosea, să vedem cum o să fie. Un top 10 ar fi foarte bun și, dacă se face un clasament pe echipe, un top 6 ar fi extraordinar pentru noi. Contează că voi alerga acasă. știu că am susținători și mă ajută. Îmi place că vin să vadă oameni care fac sport, vin să încurajeze.” – Cristian Moșoiu, campion național la alergare montană.
Campionatul Mondial de Alergare de 50 km îi va aduce la Brașov pe unii dintre cei mai puternici ultra-alergători ai momentului. Peste 150 de sportivi din 31 de țări, reprezentând toate continentele, vor lua startul la cea mai importantă competiție atletică organizată în România.