Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat că Guvernul a adoptat noua ordonanță care modifică OUG 7 pe Legile Justiției.
„Prin urmare, Guvernul a adoptat ordonanța de urgență pentru modificări la Legile Justiției. Cele trei legi ale Justiției, dacă e să mă exprim într-o formulă mai accesibilă, modificări la ordonanța 7/2019, care la rândul ei, a adus modificări Legilor justiției.
Care e temeiul acestor modificări? Doamna prim-ministru a avut o întrevedere aici, la sediul Guvernului, cu reprezentanți ai CSM, asociațiilor magistraților, cu președinta CSM, președinta Asociației Magistraților din România, președinta Uniunii Naționale a Judecătorilor din României, președinta Asociației Procurorilor din România, șeful Inspecției Judiciare, respectiv procurorul-șef de la Secția Specială privind Infracțiunile din domeniul Justiției.
Ascultând argumentele și contraargumentele, văzând reacțiile de la nivelul sistemului judiciar și parțial din societatea civilă, la respectiva întrevedere au fost convenite următoarele cinci modificări:
-abrogarea prevederilor din articolul 54, aliniatul 1, adică se revine la reglementarea anterioară ordonanței 7, în sensul că procurori de rang înalt pot deveni numai procurorii, chiar dacă în parcursul lor profesional au avut și funcția de judecător, care au o vechime de 15 ani în magistratură, iat avizul consultativ va fi emis în continuare de către Secția de procurori din cadrul CSM și nu de către plenul CSM, cum se prevedea în ordonanța 7.
-abrogarea unui aliniat 7, indice 1, din articolul 57, care interzicea delegările în funcțiie de conducere de rang înalt
-renunțarea la motivul pentru care putea fi pierdută calitatea de magistrat dacă se pierdea ceea ce se numește buna reputație
-vine din direcția specialiștilor în informatică, care au evocat faptul că, deși desfășoară activități similare și necesare sistemului judiciar, primesc salarizare diferită. Modificarea constă în faptul că IT-iștii de la nivelul sistemului judiciar vor avea același grad de salarizare pentru că sunt specialiști în domeniu și pentru că își desfășoară activitatea în beneficiul sistemului judiciar.
-propunere de la Inpecția Judiciară: realizarea unei corelări legislative. Se prevedea în legile dinaintea modificării prin ordonanța 7 faptul că inspectorul judiciar dispune începerea cercetării discplinare, dacă există indicele săvărșirii unei abateri, dar se permitea și ministrului Justiției, procurorului general, președintelui ÎCCJ. Adică eu, ca ministru, să pot începe cercetarea disciplinară, fără să fiu subiect al acțiunii disciplinare. Și atunci, nu poate să înceapă cercetarea decât cel care este subiectul, titularul acțiunii disciplinare. E vorba de o corelare legislativă”, a declarat Tudorel Toader.