Ingrediente (30 bucăți)
Pentru aluat:
1 kg | făină |
1 linguriță | sare |
400 ml | lapte |
300 g | zahăr |
50 g | drojdie |
4 | gălbenușuri |
200 ml | ulei |
coajă rasă de la 1 lămâie | |
1 | fiolă esență de rom |
1 | fiolă esență de vanilie |
Pentru umplutură:
250 g | nucă măcinată |
4 | albușuri |
150 g | zahăr |
3-4 | cacao |
50 g | stafide |
1 | fiolă esență de rom |
1 | fiolă esență de vanilie |
hârtie de copt | |
4 linguri | ulei pentru tăvi |
1 | gălbenuș |
Preparare
1-Din drojdie, 5 g zahăr, 20 ml lapte și 5 g făină, pregătiți maiaua. Amestecați făina cu maiaua crescută, aromele, gălbenușurile frecate cu 40 ml ulei, 200 ml lapte călduț în care ați dizolvat laptele și sarea. Frământați încorporând treptat restul de lapte călduț, apoi uleiul rămas. După ½ oră de frământat, lăsați aluatul să crească la cald, 1 oră.
2-Pentru umplutură, bateți albușurile spumă cu zahărul, apoi încorporați nuca, esențele și cacaua.
3-Întindeți 4 foi de aluat groase de 1 cm. Puneți umplutura și stafidele, rulați și împletiți câte 2. După ce au crescut ½ oră în tăvile unse și tapetate cu hârtie, coaceți cozonacii la foc mediu, circa 1 h. Fierbinți, îi ungeți cu gălbenuș.