Nu există nici o criză a gunoiului în judeţ
Zvonurile că 13 localităţi din judeţul Hunedoara ar putea fi lăsate de luni sub asaltul gunoaielor a inflamat spiritele creând o stare de panică nejustificată. Potrivit lui Adrian Nicolae David, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, la baza acestei aşa-zise crize a stat de fapt un amestec de comunicare desincronizată cu Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Hunedoara şi o psihoză de tipul “drobului de sare”.
“Activitatea de salubrizare nu va înceta în nici o localitate din judeţul Hunedoara. Au fost câteva scurt-circuite în comunicarea cu APM-ul plus o teamă nejustificată născută spontan de perspectiva unei invazii necontrolate a deşeurilor în mai multe localităţi ale judeţului Hunedoara. Cetăţenii pot să fie liniştiţi pentru că acest lucru nu se va întâmpla”, a declarat Adrian Nicolae David.
Ce a determinat teama?
La începutul verii anului trecut gropa veche de gunoi a Devei a fost închisă. Până la intrarea în exploatarea al noului sistem ecologic de colectare a deşeurilor, în arealul geografic avut în vedere, care cuprinde mai multe localităţi, inclusiv reşedinţa de judeţ, deşeurile au fost depozitate într-o groapă temporară de gunoi. După ce licitaţia va decide cine este operatorul deponeului ecologic, acesta va avea obligaţia să transfere gratuit gunoiul din groapa temporară în noul deponeu într-un cuantum care să corespundă unei cantităţi rezonabile statistic perioadei de funcţionare şi cantităţilor normate de colectare lunară din deponeul temporar. Divergenţele au apărut în stabilirea acestei cantităţi de deşeuri care trebuie transferată. Teama că s-ar putea bloca colectarea deşeurilor a pornit de la o chestiune birocratică apărută în caietul de sarcini al licitaţiei ce va stabili firma care urmează să administreze deponeul. E vorba de cantitatea de deşeuri care trebuie transferată gratuit şi care trebuie să şi-o asume câştigătorul licitaţiei. Ea a fost considerată prea mică.
Rezolvarea problemei ţine de mânuirea condeiului
Soluţia oferită de preşedintele CJ Hunedoara, Adrian Nicolae David, este o rotunjire în sus a cantităţii de deşeuri notificate în caietul de sarcini al licitaţiei, astfel încât ea să corespundă fapticului din teren. „Criza, ca să zic aşa, s-a finalizat înainte de a începe. Licitaţia este în derulare şi sperăm să avem un rezultat definitiv curând. Rectificarea caietului de sarcini se va face prin note de clarificare astfel încât transparenţa să fie totală pentru firmele interesate să preia gestionarea noului sistem ecologic de procesare a deşeurilor”, a mai declarat Adrian Nicolae David.